En klassiker


Slask i New York

Det kom ett kul bildspel från Lasse. Kolla här.



Tack Lasse, där fick jag dagens garv.
:-)

Ingo

Det var 1959 i juni, jag var 19 år. Vilka vi var som satt runt radion den där natten minns jag inte säkert, men min äldre bror var där, det minns jag. Vi var spända, nervösa, upphetsade. Ingemar Johansson skulle boxas i New York om världsmästartiteln i tungviktsboxning. Aldrig tidigare hade en svensk nått så långt i "the noble art of self defence", som slagsmålet lite tjusigt kallades ibland. Sveriges Radio fick inte sända boxning, jag vill minnas att sändningen gick via Luxemburg. Var det Arne Thorén som refererade? Jag tror det. Alla vet hur det gick, Ingemar knockade Floyd Patterson och blev Sveriges första världsmästare i tungviktsboxning. Vi hade svårt att fatta det, vi var rusiga av någon sorts nationalistisk yra, inte bara hemma hos oss, hela landet blev helt galet. Det höll i sig ganska länge.

Och i dag såg jag aftontidningarnas löpsedlar, "INGO ÄR DÖD" i krigsrubriker. Jag som aldrig köper kvällstidningar köpte båda.



PS: Efter att ha läst på vet jag nu att det var inte Arne Thorén som refererade matchen. Lars-Henrik Ottosson hette referenten.

Vinter


Besvärjelse av det grå from Bosse on Vimeo.

En fråga till Lena:

Jag fann den här bilden i mappen där jag har 367 av dina bilder. Min fråga: huset som jag hyrde i Navaluenga, ligger det alldeles till vänster om den röda bluppen på bilden?




Det kom ett mail från Lena ...

... med en Gunnar Ekelöf-dikt:


EN VERKLIGHET

 (drömd)

Jag tror inte på ett liv efter detta
Jag tror på detta liv
Och nu, när saven slutat stiga och jag har hunnit
Till sensommaren, min årstid, minns jag
Hur ångestfyllt jag förr tyckte syrsorna filade,
Tycker så inte längre.

Det är redan skumt
Och åkervägens smala rödskiftande band
Försvinner in i dungar, löper ut ur dungar:
Om varje vägkrök ett mysterium
Av färgernas och ljusets egenliv
Det är skönt att gå
En gammal gärdsgård är också med
Det är den stund då stenarna tänker som bäst
Det är den stund då denna stora varelse
Andas och doftar. Vilka färger i skymningen!
Trädorna lila, stenar i tankfullt skiftande blått
Och lövskogen så rik på skiftningar
Som vore den sitt eget sus!
Ett gult löv är ännu en dyrbarhet
På ena sidan vägen sädesfält
och på den andra sidan barrskog
och säden gul till röd och i skylarna guldbrun
och den sandröda vägen, jag älskar sådana enkla vägar
bara för gående och för grova fordon efter fromma hästar
Sådana vägar tycks mig lika goda som någon livsfilosofi
Och varje landskap, varje skiftning i landskapet, innehåller alla möjliga landskap
och detta liv innehåller alla möjliga liv:
Syrsornas, lysmaskens, grävlingens – alla tänkbara liv
Och det är detta liv som skall fortsätta, som fortsätter
också högre och högre upp, i andra sfärer
Där pågår just nu detta liv
Som också är kvällsmolnens liv, och stjärnornas, och de befolkade världarnas,
Och de osynligas liv, och de dödas
Ty något annat liv finns inte:
Alla lever de och skall leva
och alla ger av sitt liv åt alla och lånar sitt ljus åt alla
och det är inte ett gott och inte ett ont
Det bara är
Det finns en lyckokänsla som kommer sällan men kommer ändå
Det finns detta vårt fornimmandes vittnesbörd
och detta att vara till.
Flyktigt är allt medvetande
men flyktigt är inte fåfängligt.
Så sluts min bukoliska sång.


Tack Lena, precis vad jag behöver – dikter! Plockade fram en diktsamling som jag fick av vännen Jerker den 1 juni 1996. Den är som synes ganska oläst, men nu finns den här bredvid mig intill datorn.




Nattens strul

Bloggsidan såg alltså konstig ut i natt. Jag borde ha tagit en skärmdump på kaoset, men det glömde jag. Ett tag trodde jag att det var något fel på min browser (Firefox), så jag testade en annan (Safari) men den visade samma kaos med en massa html-koder i stället för bilder och ordning. Flera andra bloggar hade liknande utseende. Nu ser jag att Erik haft samma strul, så man kan utgå ifrån att problemet fanns hos blogg-leverantören. Kanske utförde de någon sorts server-service under natten? I så fall kunde det ju vara trevligt om man blev meddelad på förhand. Å andra sidan ska man väl inte klaga för mycket på Blogg.se, det är ju trots allt en gratistjänst dom erbjuder. Dock håller jag med Erik när han i en kommentar till mitt förra inlägg skriver: "Blogg.se verkar bara satsa på modebloggar och liknande, irriterande flashig startsida". WordPress ger ett mer seriöst intryck. Jag har varit inne och testat möjligheterna på ett par andra bloggar, nänmda WordPress och Blogger. Än så länge tycker jag att min nuvarande bloggleverantör Blogg.se har ett mer lättillgängligt interface, men det är kanske mest en vanesak vilket man föredrar. Det känns också lite svårt att lämna en "inarbetad" blogg. Det kunde kanske vara en fruktbar idé att tills vidare ha två bloggar, behålla den gamla och starta en ny på till exempel WordPress? Och sedan får tiden utvisa vilken av de två som känns mest väsentlig.

Test

Varför ser bloggen så konstig ut?

Girl takes pic of herself every day for three years.

Möjligen har jag lagt ut den här videon på bloggen tidigare, men det spelar ingen roll för den tål att upprepas. Jag hoppas att hon fortsätter att fotografera sig själv tills hon blir riktigt gammal.


Lilla Rachel igen :-)

Att se den här lilla tjejens koncentration och kunnande gör mig ganska lycklig.



Det här videoklippet laddades upp på YouTube i går. Det finns ytterligare 52 med det unga geniet här.

Om självupptagenhet och narcissism.


Bild: El Stiffo

Jag har tillbringat mer än en timme med att försöka hitta ett YouTube-klipp som jag tittade på i går. Dumt nog laddade jag inte ner det direkt. Nu är det lite som att leta efter den där nålen i höstacken. Jag hade gärna velat lägga in klippet i det här inlägget eftersom det så bra beskriver ett beteende som de flesta har kommit i kontakt med: självupptagenhet. Nu får jag försöka att med ord beskriva vad jag såg i går. I korthet var det en dialog mellan en man och en kvinna, eller snarare en monolog där mannen tog allt utrymme i det som aldrig blev att samtal. Alla har upplevt det: en talar medan den andra lyssnar. När den lyssnande försöker komma till tals blir han/hon hela tiden avbruten. För den som tvingas till tystnad kan det kännas ganska frustrerande.

Det är naturligt att de flesta av oss har ett behov av att prata om oss själva och våra liv, det gäller naturligtvis även för mig. Jag uppfattar ändå mig själv som en förhållandevis lyssnande person. Naturligtvis förfaller även jag till att avbryta andra personer när de talar, men jag är ändå medveten om denna min brist och gör en del för att bättra mig. Ett problem som min lyssnande attityd skapat är att jag fått många pratsamma vänner och bekanta. Det är visserligen ofta intressant att höra vad andra människor har att berätta, men om man själv inte får samtalsutrymme så uppstår det till slut en sorts trötthet. Om man dessutom blir en slasktratt för andras problem tär det till slut på den egna energin.

Så – vad gör man när man fått nog av att vara en snäll och uppmärksam lyssnare, när man inte kan dra andan i ett samtal utan att bli överkörd av en verbal ångvält? För egen del arbetar jag på att öva upp en sorts likgiltighet inför andras behov av att prata med mig. Under mer än ett år har jag långsamt jobbat mig fram emot en önskad avskildhet (och förhoppningsvis har jag snart nått den). Den inriktningen har inte alltid mottagits med förståelse och respekt av alla i min omgivning. Några har uppenbarligen blivit sårade och till och med förbannade på mig för att jag har dragit mig undan. Jag har fått höra att jag är självupptagen, elak, att jag lever i en bubbla, inte ser andra människor, att jag är inpyrd av mitt ego, att min blogg är sjuk, att jag kan dra åt helvete och så vidare. Det ska dock sägas att de flesta av mina vänner och bekanta har bemött mig med just förståelse och respekt när jag sagt att jag behöver tid för mig själv och mitt skrivande. De andra – de verkligt självupptagna narcissisterna – kan ta en titt på den bifogade videon:


Packad Bush?


Den här videon har funnits länge på YouTube. Någon skämtare har dragit ner hastigheten på filmen, därav sluddrandet. Ganska kul, tycker jag. :-)

Fototriss: Ätbart


Lunch på Koh Chang, Thailand.


Svensk midsommar


Svensk jul

Här finns mer ätbart att avnjuta.

Hej på ett tag!


Janine Niepce

När jag var ung samlade jag under en period bilder på vackra kvinnor. Jag klädde en hel dörryta och en halv vägg med de där bilderna. I en kartong finns de kvar. Detta skrivet som en introduktion till en gammal favoritbild jag hittade häromdagen:


Text på bildens baksida:
Les chefs-d'æuvre de la photographie
Janine NIEPCE
New-Delhi, Inde (1963)

En sökning på namnet Janine Niepce gav 4690 träffar på Google, hon var en fransk fotograf som levde 1921–2007.


Janine Niepce


En annan av Janine Niepces bilder: Simone de Beauvoir och Jean-Paul Sartre.


Kul från Ulf


Isen ligger!

För första gången sedan vintern 2006–2007 ligger det is på Essingefjärden!



Cigaretter 2008


Cigaretter 2008 from Bosse on Vimeo.

Min konsumtion av cigaretter 2008: 140 askar ≈ 2800 cigaretter ≈ 6,47 cig/dag. Den rökbara delen av en cigarett är 5 cm. Alltså: 2800 x 5 cm = 14000 cm. Det betyder att jag drog i mig 140 meter cigaretter förra året.
Ett paket cigaretter kostar 49 kronor., vilket innebär att jag köpt cigaretter för 6860 kronor under 2008.
Vad duktig jag är!
;-)

Ett djupt andetag ...

... innan jag öppnar dagens post: besked om den nya pensionssumman samt den väntade hyreshöjningen. Av någon orsak tror jag att det kommer att bli ännu besvärligare att få ihop ekonomin i år ... ;-)


Steve Jobs sjukskriven

Ser i DN att Steve Jobs sjukskrivit sig på ett halvår. Aktiekursen för Apple dök direkt. Se DN-artikel här.

  

Låt oss hoppas att det inte är något allvarligt.




Is?

I år kanske det blir is på Essingefjärden. Det blev det aldrig förra vintern.



Vännen Stiffo ...

... tipsar återkommande om intressanta sajter, i dag denna: Arrested motion. Gör ett besök! Bland alla fantastiska bilder som finns där hittade jag den här märkligt sköna videon:


Besök







Life must go on in Gaza and Sderot.

Den följande texten är ett utdrag från Dagens Nyheters websida:

"Det känns ganska normalt, men medan jag skriver kan jag tydligt höra krigets ljud. Explosioner och flygplan, skottlossning och helikoptrar. Ett fruktansvärt krig så nära på andra sidan gränsen."

Citatet är den israeliske Hopemans från hans senaste inlägg på en av de mest hoppingivande bloggarna om och från Gaza – Life must go on in Gaza and Sderot. Bloggen författar Hopeman från sitt hem i Sderot ett par kilometer öster om Gaza tillsammans med sin palestinske vän Peaceman inifrån flyktinglägret Sajaia.

De startade för ganska exakt ett år sedan för att berätta för folk "vad två fredsivrande människor från båda sidorna av denna galna siuation känner, tänker och går igenom". Peacemans inlägg är färre och kortare. Hopeman förklarar varför och varför kontakten med vännen en dryg mil bort avtagit sedan Israel inledde sin operation den 27 december:

"Han saknar elektricitet 99 procent av tiden och kan inte ladda sin mobiltelefon. Dessutom är mobiltelefonernas mottagning i Gaza nästan noll, vilket gör att måste befinna sig på en högt belägen och utsatt plats för att kunna prata."


Hela DN-artikeln finns att läsa här.




Bilder: Jerusalem Post

Soluppgång från köksfönstret


Förundrad, förförd, förälskad :-)

Det händer lite då och då, i går kväll hände det igen. Den här gången var det violinisten och pianisten Julia Fischer från Tyskland som höjde pulsen hos mig. Hur har jag kunnat sväva i ovetskap om hennes existens och konst tidigare? Men det blir väl så när man inte längre läser dagstidningar kontinuerligt och sällan tittar på tv. Och det var just i tv som jag såg henne framträda i går kväll. Jag kom in någonstans mitt i Camille Saint-Saëns tredje violinkonsert och blev omedelbart som hypnotiserad av den virtuosa och vackra violinissan. Efter avslutat nummer satte hon sig vid flygeln och spelade Griegs a-mollkonsert tillsammans med orkestern. Häpnadsväckande – hur kan en person vara solist på både violin och piano? Det är första gången jag ser något sådant. På videon nedan spelar hon ett stycke av Paganini. TV-konserten där Julia Fischer dubblerar på violin och piano finns att se på SVT.




Julia Fischer, violinist och pianist.


"Violinisten Julia Fischer väckte sensation i Frankfurt förra året när hon spelade inte bara Saint-Saëns tredje violinkonsert, utan också dubblerade på piano - som solist i Griegs kända pianokonsert.

När man är ung, vågar man det mesta.Har man dessutom en exceptionell begåvning för musik, kan man slå publiken med häpnad. Den 25-åriga violinisten Julia Fischer sände sådana chockvågor genom musikvärlden för jämnt ett år sedan. På nyårsdagen 2008 hade hon konsert på Frankfurts Alte Oper tillsammans med Junge Deutsche Philharmonie. Dirigenten skulle ha varit Neville Marriner som hon tidigare turnerat med. När han fick förhinder, äntrade i stället Matthias Pintscher pulten.

Camille Saint-Saëns tredje violinkonsert från 1880 stod på programmet före paus. En teknisk utmaning men naturligtvis ingen match för Julia Fischer, som har vunnit tävlingar som Unga musiker och Menuhin-priset, och som antogs till konservatoriet redan vid nio års ålder. "Eftersom resten av familjen spelar piano", säger Julia Fischer, "tyckte min mor att åtminstone någon i familjen skulle spela något annat. Jag började ta violinlektioner - och så var jag fast."

Men inte helt fast, uppenbarligen. För efter paus i Frankfurt rullas flygeln fram. In kommer Julia Fischer, och när applåderna tystnat slår hon sig ned vid klaviaturen. Mattias Pinscher lyfter taktpinnen, orkestern spelar upp. Mäktiga ackord som alla känner igen - introduktionen till Griegs pianokonsert!

I publiken var stämningen närmast elektrisk. Antingen skulle en känd violinist göra sig en riktig otjänst, eller så skulle något häpnadväckande ske. Nu kan vi själva vara med om Julia Fischers triumf som pianist. Fem inropningar är bevis för att hon bemästrade Grieg på ett njutbart sätt och gav publiken en upplevelse. Om den här sortens virtuoseri sedan är cirkuskonster eller sant musikantskap, ja, det får var och en avgöra."

Texten hämtad från SVT


Månsken över Essingefjärden

Jag vaknade fem i morse, steg upp och bryggde kaffe, tänkte läsa om tragedin som pågår i Gaza och Israel, tittade ut genom fönstret, såg månskenet och glömde kriget för en stund ...





Hann inte plåta.

I går flög en stor brunfärgad rovfågel förbi över vattnet nedanför min balkong, hårt attackerad av två måsar. Det finns ögonblick när jag önskar att kameran var kopplad direkt till synnerverna.

Anna Christofferson & Steve Dobrogosz



Steve Dobrogosz kände jag till sedan länge. Få pianister har kompat så många sångerskor som han. Anna Christofferson var helt okänd för mig fram till i lördags då Eva spelade upp deras cd "Rivertime" för mig.





Två fina låtar med duon finns här.
Gör gärna ett besök på Steve Dobrogosz hemsida också.
:-)


Lenas bilder

Det kom ett mail fyllt av vackra och roliga bilder från Lena i Spanien. Hon bor en bit utanför byn Navaluenga uppe i Gredosbergen. Inne i byn finns det tillgång till internet med bredband, men inte där Lena bor. Det är synd att hon inte har enkel och snabb tillgång till nätet. Om hon hade det så kunde vi kanske få se lite mer av hennes fina bilder och kanske också en del texter från hennes penna.
Jag åberopar ett gammalt löfte från Lena som ger mig möjlighet att lägga ut en del av hennes bilder på min blogg. Varsågoda och njut av den här sköna serien:








Jag tror att det är sonen Rocco till vänster och pappa Thor till höger.


Första gången jag mötte Thor skrämde han mig ordentligt, men efter tillsägelse från matte och husse blev vi skapliga kompisar. Undrar hur han kommer att reagera nästa gång vi ses ... ja, om det nu blir någon nästa gång, sånt vet man ju aldrig.


Rocco och Freaky.









Tack Lena, får vi se bilder på vackra Ventisca nästa gång? Här är en bild på henne som du tog för ett drygt år sedan:



Hemma hos "El Stiffo".

Trion OBE sågs äntligen för ett par dagar sedan, minns inte när det skedde dessförinnan. Den här gången var vi hemma hos "ElStiffo" (fast jag vill helst skriva "El Stiffo" med mellanslag). Det var mitt första besök i "Stiffos" hem. Wow, snacka om en kaotisk lya! En nästintill obeskrivlig röra som borde dokumenteras i bild. Ganska charmigt faktiskt, men själv skulle jag nog bryta ihop ganska snabbt om jag bodde där. För många år sedan var det en psykologiintresserad snubbe som sa att jag ersatte mitt inre kaos med en yttre ordning. Det kanske han hade rätt i. Jag är definitivt en ordningsmänniska när det handlar om min egen miljö. Det betyder dock inte att jag tycker att det är kul att städa. Hursomhelst var det kul att träffa de andra två tredjedelarna av OBE. För ovanlighetens skull låg jag lågt med fotograferandet, men det kompenserades dessbättre av Erik. Hans blogg om vårt möte finns här. Men ta honom inte på orden när han beskriver OBE som en "förening", det är vi knappast i ordets gängse betydelse, snarare tvärtom. Föreningar har vanligen mötesregler och förordningar, några sådana har inte vi – tack och lov! Däremot har vi en massa gemensamma intressen som möjligen skulle kunna sammanfattas i ordet konst. I det begreppet innefattar jag musik, film, foto, målning, teckning, skrivande med mera.


El Stiffo


Stiffos nya kamera.


Erik, även benämnd "Semlan".


Stiffo fixar middagen.


SUCCÉ! Tack Stiffo. :-)

Till El Stiffos blogg.


Till Eriks blogg.

Till Laila


Transparent glob

Jag är svag för den här sortens genomskinliga animationer.
Tyvärr lyckas inte YouTube visa den uppladdade filmen på ett tillfredsställande sätt. Jag ska kolla om Vimeo funkar bättre.



Så här blev samma video efter uppladdning på Vimeo.


Transparent globe from Bosse on Vimeo.

Att leka med bilder ...

... när inget annat finns för handen:







I går sken solen.


Jag blev lite lyrisk av det vackra morgonljuset men var för slö för att placera kameran på stativet, därav oskärpan.


Försökte fånga det infallande ljuset i köket, men det gick bara sådär.


Dags att plocka bort förra årets skörd av vykort och bereda plats för eventuella nya hälsningar.

Vinterns kallaste dag hittills?

Äntligen kom jag ur sängen vid en tid som var efterlängtad på något sätt, redan vid sex (på morgonen!). Åt en stadig frukost, tog ett långt varmt bad till strömmande musik från min radiostation på last.fm (mest jazz, en del fusion, så kallad världsmusik och lite annat godis). Vid tiotiden tog jag en promenad till Liljeholmen för att handla. Termometern visade –10, förmodligen vinterns kallaste dag hittills i den här trakten. Inte många människor ute, tyst och lugnt, skönt! Mina ögon fastnade på några ställen under promenaden:



I år är det is på den lilla sjön Trekanten, det var det inte förra året. Folk åker skridskor där, det ser härligt ut. Men jag har nog åkt skridskor för sista gången i mitt liv. Skulle jag falla (och det kommer jag att göra) så vet man inte vad som sker med diskbråcket eller höfterna. Här tas inga risker!

Och i Liljeholmens centrum fortsätter de blivande husen att växa.

Nyårsfyrverkeri med longörer

Så blev det 2009. Jag tillbringade kvällen hemma, just som jag ville ha det. Ringde några telefonsamtal, bland annat ett långt till Josef i Tel Aviv (det blev många ord om det tragiska som nu sker i Gaza), mailade, skickade sms, filmade fyrverkerier från balkongen, rökte de sista cigaretterna inför det kommande månadslånga rökuppehållet och drack ett par glas mousserande vin. En lugn nyårsnatt alltså.

Den bifogade videon innehåller ett alldeles för långt fyrverkeriinslag, det kan bli ganska trist att titta på det efter ett tag, trots en del snygga explosioner här och där. Fyrverkerier ska naturligtvis ses live. Jag iddes inte redigera bort longörerna. Men det är ju bara att stänga av innan du somnar, du missar inget.


RSS 2.0