Fototriss: tema S

Solnedgång

Soldat

Snusk

En viss osäkerhet huruvida den tredje bilden platsar under begreppet substantiv med begynnelsebokstaven S. En gång i tiden fick jag lära mig att ett substantiv var något man kunde sätta orden en eller ett framför. En snusk, ett snusk? Nja, kanske inte.

Fler tolkningar av veckans tema finns här:


Osäker på om Imeem är så bra.

Det kanske inte behöver vara så komplicerat att lägga in ljudfiler i bloggen. För den som i likhet med mig haft svårigheter med den saken kan jag möjligen rekommendera följande:

1. Bli medlem i Imeem. Det är gratis och enkelt.
2. Ladda upp en ljudfil från din dator, mp3 fungerar bra, hur det är med andra format har jag inte kollat. Inte heller är jag bekant med hur stora filer som tas emot.
3. Fyll i det lilla formuläret som dyker upp efter uppladdningen.
4. Kopiera inbäddningskoden och lägg in den på vanligt sätt i bloggen.

Tyvärr kan det ta lite tid innan filen är spelbar på bloggen. Möjligen är det också så att man inte kan spela upp hela låten utan att vara medlem i Imeem. I så fall blir det hela avsevärt mer ointressant. Vem vill teckna medlemskap bara för att lyssna på en låt? Och vem har intresse av att lyssna på 30 sekunders musik? Inte jag.

Min senaste uppladdning låter så här (klicka på Play full song here – om den texten är synlig – alternativt titelraden längst ner på sidan):


Libertango - Astor Piazzolla

PS lite senare: Min tveksamhet till att använda Imeem växer. Jag ser att den senaste uppladdningen av musik hos dem kräver att man ansluter sig som medlem för att kunna höra musiken i dess helhet. Det är ett klart minus. :-(

In Salah


Test 2


Danca Palaciana - Carlos Paredes.mov

FRÅGA: Måste man vara inloggad på Imeem för att kunna höra låten i sin helhet?

Ljudtest

Jag har möjligen hittat ett sätt att lägga in musik- och ljudfiler i bloggen. Det första försöket blir med Robert Schumanns Arabesque opus 18; ett musikstycke som min far brukade spela. Han gillade Stanislav Bunins tolkning av "Arabesken".


Schumann - Arabeske Op 18 - Stanislav Bunin

Far, 12 februari 1991, dagen före hans 80-årsdag.

Groucho Marx

Surfade runt lite på måfå och hamnade i en text som handlade om Groucho Marx. Den var välskriven och rolig, så jag läste vidare på den blogg där jag hamnat:

Världshistoriens 101 bästa judar.


Jag tog kontakt med blogginnehavaren och frågade om jag fick citera Groucho Marx-texten på min blogg, och det mötte inga hinder. Så här är den:

"För att kunna hävda sig här i världen måste man antingen vara bra på att slåss eller bra på att snacka. Detta är en universell sanning för oss män, och i generationer har den förts vidare från far till son. Alkoholen finns som räddning för den som inte lyckas särskilt bra på något av dessa områden. Den plockar nämligen raskt fram våldsamheten och/eller pratsamheten i de flesta av oss, och leder kanske till att vi slipper gå ensamma från krogen. Om inte ens alkoholen fungerar är man dock i riktig knipa – då återstår inget annat än att dra sig tillbaka från omvärlden och titta på filmer om män som kan bättre.

Och visst har det blivit mycket våldsfilm och bröderna Marx i mina dagar. I Marxfilmerna får vi stifta bekantskap med tre roliga killar (och ibland en tråkig också) som tar sig an världen med anarkistiska upptåg och fräcka skämt. Chico har sannerligen talets gåva och Harpo är visserligen stum, men å andra sidan ganska bra på att slåss, om man nu kan anklaga hans pajaskonster för att vara våld. Ledaren, och gruppens komiska geni, är dock Groucho Marx – de verbala förolämpningarnas mästare! Med beundransvärd energi tar han sig an kvinnorna, och ingen kan beskylla honom för att bara gå på kvinnornas yttre. Nej, för Groucho är det insidan som räknas. Insidan på deras plånböcker vill säga. "Kvinnorna" innebär allt som oftast Margaret Dumont, en koloss till dam som i all sin uppblåsthet är närmast barnsligt enkel att driva med. Som tur är hindrar en viss dumhet henne från att förstå merparten av Grouchos elakheter. Nedan följer några exempel på de oförskämdheter den stackars kvinnan fått stå ut med:

Mitt under Fyra fula fiskars slutstrid utbrister Groucho: "Remember men, we're fighting for this woman's honour; which is probably more than she ever did."

Eller den här hejdlösa dialogen från samma film:
Groucho: "Not that I care, but where is you husband?"
Dumont: "Why, he's dead."
Groucho: "I bet he's just using that as an excuse."
Dumont: "I was with him to the very end."
Groucho: "No wonder he passed away."
Dumont: "I held him in my arms and kissed him."
Groucho: "Oh, I see, then it was murder. Will you marry me? Did he leave you any money? Answer the second question first."

(Dialogen finns i videon längst ned på den här sidan.)

Tänk att vara som Groucho! Sprida snygga dissningar till höger och vänster på krogen, i stället för att stå och stamma med ett krampaktigt grepp runt ölglaset. En obrydd vagabond som bollar med rika kvinnor och med en dräpande replik kan sänka manliga konkurrenter på nolltid. Det finns naturligtvis ingen som kan bete sig så som Groucho gör i filmerna och komma undan med det, men visst verkar han ha varit en obotligt charmerande skämtare även i verkligheten. En klassiker (som tydligen inte ska vara sann, precis som alla klassiska historier) är när han intervjuade en kvinna som hade väldigt många barn. När Groucho frågade hur det kom sig, svarade hon: "I love my husband", varpå Groucho replikerade "I love my cigar, but I take it out once in a while." Eller när han låg på sin dödsbädd: "Die, my dear? Why that's the last thing I'll do!"

Jag tror att Grouchos marxism i lika hög grad som Karls är en utopi. Det går inte att alltid fälla giftiga oneliners som svar på allt, man kan inte vinna alla kvinnors hjärtan med oförskämdheter, och en påmålad mustasch och anarkistisk oberäknelighet är inte det bästa framgångsreceptet. Både Karl och Grouchos världar är drömvärldar. Det råder dock ingen tvekan om vilken värld som är roligast.

Mest känd för: Spelade tillsammans med sina bröder in en mängd komiskt surrealistiska filmer, t. ex. Fyra fula fiskar och En galakväll på operan. En mästare på kvicka och fräcka kommentarer."
Ett litet smakprov på Grouchos oförskämdheter:YouTube finns ett stort utbud av bröderna Marx' sketcher. Den här länken leder till en del av dem.

Larry David ...

... besvarar två frågor.


:-)

When I'm cleaning windows

Äntligen tog jag mig samman och började tvätta mina smutsiga fönster. Ett posthumt tack till George Formby som stod för den inspirerande musiken.
Fototriss: rutigt


Några av de rutiga bilder jag fann i arkivet bildar ett eget rutmönster.


Flygbild tagen någonstans över Mellaneuropa.


Skulptur utanför dåvarande Skulpturens hus i Vinterviken, Stockholm.

Fler rutiga tolkningar finns här:Man med kugghjul

Jag fann den här galna animationen på en sajt som Stiffo rekommenderade: http://www.lecielestbleu.com/
Tyvärr har YouTube lite problem med att återge den här sortens avfilmade animationer på ett helt korrekt sätt. 


Midsommarafton


Gissa var ;-)

Foto: Eniro

Snyggt slut på bra dag


Äntligen upphörde regnet

Molnen sprack upp, solen tittade fram och jag tog mig ut från lägenheten. Det kändes som den första sommarpromenaden i år. Trots 50 år av rökande kunde jag känna dofter som jag inte upplevt på ett bra tag, som den från nyslaget gräs. Jag gick den långa rundan längs Gröndalssundet, rundade Ekensberg, fortsatte genom skogen ut mot Rävudden och Vinterviken. På den stora gräsmattan framför det som en gång var Skulpturens hus byggde Parkteatern inför kvällens föreställning av Figaros bröllop.

I Vintervikens trädgårdar blommade det för fullt. Jag hade kameran i fickan men tänkte inte plåta några blommor den här gången. Jag har fotograferat blommor, buskar och träd i flera år, nu har jag börjat känna av upprepningens leda (inte bara inom det motivområdet). Men när jag såg den blommande vallmon kunde jag inte låta bli att plocka fram kameran.

Jag stannade en stund vid Brunos täppa där han satt och åt tillsammans med sin fru. Det blev inga bilder där heller. Men när jag kom fram till Vintervikens trädgårdskafé blev det några bilder av det snart färdiga nybygget.

Efter en latte med bruschetta pratade jag en stund med Christer, ordförande i Trädgårdsföreningen och den drivande kraften bakom nybygget. Som arkitekt är han den som stått för ritningarna och som snickare (med mera) har han utfört huvuddelen av det praktiska arbetet. Det är alltid kul och intressant att snacka med honom.

Christer

Det är dags att bli passiv men stödjande medlem i föreningen. Sedan den tog över kaféet har det hänt massor både med mat- och dryckutbudet, byggnaderna och den omgivande trädgården. Om ett par veckor kan de nya faciliteterna tas i bruk. Då blir det lättare för personalen att jobba och de långa köerna av kafégäster kommer att avverkas snabbare. Dessutom kommer man att ha ett eget bageri. För den som vill veta mer om Vintervikens trädgårdsförening och dess olika verksamheter finns det en hemsida här.

När jag kom hem satt Sotis som vanligt i trappan och väntade på att husse och matte skulle komma hem.Avslutningsvis en av dagens seglare på Essingefjärden:Majvisa till Elizabeth

Efter många år hör jag den igen, Olle Adolphsons "Majvisa till Elizabeth". Jag hade den på EP på 60-talet, men så försvann den. Tack vare YouTube är den vackra sången tillbaka hos mig. Det röda fartyget gled förbi när jag lyssnade, det var så vackert att jag var tvungen att filma. Något annat samband mellan bilden och ljudet finns inte.


"Ensam i bräcklig farkost"

Geijers diktrad dök upp i min skalle när jag såg den här seglaren, där han surfade fram på fjärden med god fart i regnet och blåsten.


Allvar eller fejk?

Någon som vet hur det förhåller sig med de här två gamla tv-inslagen? Är de roliga pinsamheterna oplanerade spontaniteter eller planerad underhållning?
Fototriss: hett

Het sol i Thailand:Fler heta bilder finns här:Tre nytagna bilderHär kan man snacka ...

... om reklam som är relaterad till blogginnehållet.


Obehagligt ...

... när blogg.se tillåter ljudande reklam på gratis-bloggarna.
:-(

Prickar

Jag klickade på en länk för att komma till en video, men den ville inte visa sig. I stället snurrade de här röda prickarna runt, och eftersom jag tyckte det var snyggt så hamnade de här. ;-)


Färglek


Utkast: ...


Ännu en båt
Fler ballonger


I dag


Fototriss: svartvitt


Minns inte hans namn men han biträdde målaren som målade mina väggar vita.


Svartvitt från 1958 då min syster konfirmerades.


En opublicerad bok som rör sig från mörker till ljus.

Här finner du fler svartvita bilder:

– Är det kappsegling?

– Ja, och lördag.
SPOTIFY!!!

När jag förlorade möjligheten att gratis lyssna på last.fm kände jag mig lite besviken. Den lilla frustrationen har släppt, jag tackar Fredrika för det. Det var hon som sände mig en inbjudan till Spotify. I korthet: Spotify är mycket användbarare än last.fm – ingen tvekan om det! På Spotify kan man välja låtar, inte bara artister. Dessutom kan man lägga upp spellistor med de låtar man vill lyssna på. Om man vill slippa de korta reklaminslagen som dyker upp ungefär efter var femte eller sjätte låt, kan man betala 99 kronor per månad för Spotify Premium. Jag har testat Spotifys låtutbud på olika sätt, bland annat genom att söka efter musik som jag hade på 78-varvs stenkakor, EP- och LP-skivor på 50- och 60-talen. Förvånansvärt många av de låtarna har jag funnit.

För en stund sedan tog jag ett långt bad med dörren öppen ut mot rummet där datorn finns. Innan jag kröp ner i badet startade jag en spellista med musik som jag gillar, klickade på repeat och shuffle och sedan strömmade låtarna i slumpmässig ordning:Och här är tjejen som befriade mig från last.fm-abstinensen:Bilderna har jag snott från hennes blogg utan att be om lov. Jag vet, jag är en förskräcklig nätmarodör.Tack Fredrika!
:-)

Några av mina vänner ...

... förser mig med länkar till roliga och intressanta saker på nätet. Från Per i Tokyo kom den här sköna musiken:

Tack Per :-)

Dagens skratt

Tack för det, Lasse.
:-)


Sjön suger

Lasse tyckte att det var längesen jag visade några båtar på min blogg, så han skickade ett bidrag:Tack Lasse, där var det lite mer action än vad jag brukar visa från lugna Esssingefjärden. Fast ibland smäller det till även här:

Strange fruit in two ways

Strange Fruit är en antirasistisk sång skriven av Abel Meeropol 1936, som blev känd när sångerskan Billie Holiday började framföra den 1939. Titeln Strange Fruit är engelska för ’Underlig frukt’ och syftar på hur kropparna av lynchade svarta människor hänger från träden i den amerikanska Södern. Den räknas som en av medborgarrättsrörelsens mest explicita och välkända sånger, ibland utnämd till rörelsens främsta kampsång. Uttrycket strange fruit har blivit en symbol för lynchningar. (Wikipedia) Mer info om "Strange fruit" finns här.


Billie Holiday


Nia

Haha!

Apple Introduces Revolutionary New Laptop With No Keyboard

"Everything is now just a few hundred clicks away."

Elektroakustiskt - EMS i VintervikenDet händer inte så ofta numera att jag tar del av vad som händer på det elektroakustiska området, men i söndags tillbringade jag ett par timmar vid EMS-folkets framförande av ljud på Vintervikens gräsmatta. Det blev en blandad upplevelse av muller, sprak, knaster, gnissel, you name it – men det förekom även toner och klanger som av musik. Om jag hade fortsatt jobba på EMS så hade jag kanske varit med i gänget som spelade upp sina kompositioner. Där fanns några av kamraterna från 80- och 90-talen, en av dem var Jocke.


Lars Bröndums live-framförande av stycket "Pain Index" gillade jag. Trots svårigheter att se bildskärmen i det starka solljuset fick han till det bra.

Den elektroakustiska musiken verkar finnas i samma folkliga motvind som förr. Jag hörde en kommentar från en av de medverkande: "Det är inte så jävla kul att spela när folk klagar hela tden." Jocke berättade att boende i omgivningen hade framfört klagomål i samband med förmiddagens sound-check. Men själv blev jag lite inspirerad av "oljudet":EMS - Electroacoustic Music in Sweden (före detta ElektronMusikStudion).

Ännu en ofullbordad

Jag skulle ha städat men fastnade i musiken.


Förvrängd verklighetExperimental film about what can not yet be pronounced. Reality distorted into unrecognizable.

RSS 2.0