Cesaria Evora - Sodade

Hur har jag kunnat missa att lägga in någonting med den underbara sångerskan från Cap Verde? Nu råder jag bot på det. Den här konserten hade jag gärna velat se och höra. Vilket avspänt framträdande av Cesaria Evora och hennes medmusikanter. Och så fint filmat och redigerat.



Om någon känner för att falla in i sången:

Quem mostra' bo
Ess caminho longe?
Quem mostra' bo
Ess caminho longe?
Ess caminho
Pa São Tomé

Sodade sodade
Sodade
Dess nha terra Sao Nicolau

Si bô 'screvê' me
'M ta 'screvê be
Si bô 'squecê me
'M ta 'squecê be
Até dia
Qui bô voltà

Sodade sodade
Sodade
Dess nha terra Sao Nicolau

Bilder från i går.






Sista sidan ...

... i Den vita boken skrivs i dag! Det känns bra. Nu när jag en förhoppning om att det ska vara slut med dagboksskriveriet!


Beyond the pictures



Text och sång: Annika Frölander.

Bloggargubben

Den korta varianten:



Den långa varianten:


Natt

Vaknar tjugo i tre och känner mig pigg, stiger upp, fixar stakt kaffe, röker en cig på balkongen, det är åtta grader plus, tittar på stjärnorna, Stora Björn och Cassiopeja syns tydligt, fotograferar:


Vilken snubbe!

Här en kontrast till mitt förra inlägg om musikmaskiner. Inte ens med hjälp av två händer har jag lyckats lira på min gitarr som den här killen gör med fötterna på sin. Han spelar till och med single string med tårna. Det är sånt här som får mig att tro på människan. Check it out!


Fem musikmaskiner från YouTube.

Nu blir det maskinmusik, musikalisk ingenjörskonst!
Det här inlägget är nog bara av intresse för dem som gillar synthesizers och sequencers, och är nyfikna på hur de kan låta och fungera.
Först en Buchla-synth, en av de få jag själv har lite erfarenhet av från åren i elektronmusikstudiorna. Jag lyckades aldrig lära mig den fullt ut, men det var kul att experimentera.



Sedan en kul sak, en "tangible rhythm sequencer" kopplad till en trummaskin, en Roland TR 808, om nu någon skulle ha intresse av att veta det (Stiffo?).



Och kolla in den här! Jag slutar aldrig att förundras över den kreativa påhittighet som finns.



Här en trummaskin eller rhythm sequencer. Fascinerande att se hur olika rytmer byggs upp med hjälp en klossar, beat blocks. Fungerar utmärkt som visuell pedagogik.



Jag avslutar inlägget med en kille som improviserar ett syntsolo.



Det finns hur mycket som helst liknande det här på YouTube.

Jag är inte ensam ...

... om att göra underliga saker. Här finner jag några gamla kolleger från EMS, ElektronMusikStudion. Ibland känner jag suget tillbaka till studiorna där.



För den som känner ett oemotståndligt behov av att ta del av nutida elektroakustisk musik, klicka här:

http://eam.servemp3.com:8000/

MacWorld

Jag hinner tamefan inte läsa ut ett nummer förrän nästa kommer!


Alla utom en

Såvitt jag vet finns det ingen bild av min Mor där hon är tillsammans med alla sina sju barn. Den bild som kommer närmast är troligen den här; övre raden från vänster: Björn, Eva, Mor Eva, Bo. Nedre raden fr v: Rose Marie, Cecilia, Nicoline. Det sjunde barnet Dan befann sig på Jägarskolan i Kiruna vid det här tillfället. Bilden tagen med självutlösare i augusti 1967, Nilsby i Värmland.


Men deras playlist fick jag inte in. =:-(



I made this widget at MyFlashFetish.com.

Om ett år!



I oktober 2009 är det meningen att det nya Liljeholmstorget ska invigas. Det är säkert många som ser fram emot det. Hittills har det sett ganska eländígt ut där, egentligen har det inte varit mycket mer än ett rörigt område med en ful parkeringsplats för bilar. Snart får man parkera bilarna under jord.
Bilden ovan finns i stort format på ett plank vid det som nu är en jättelik byggarbetsplats.

"Livet" från El Stiffo!



Den här bilden skulle jag vilja ha på väggen i min trista trappuppgång.

Se mer från El Stiffo.

Ballonger över stan



Don Martins hjärnoperation

Wikipedia: "Den svenska utgåvan startade i september 1960 och gavs ut av Williams förlag på initiativ av entreprenören Rolf Janson (senare bland annat grundare av Bokförlaget Bra Böcker). Chefredaktör var Lasse O'Månsson. Svenska Mad blev en oväntad försäljningsframgång och kom att bli något av en kultfavorit för generationer av svenskar."

Jag var en av de många som tog tidningen MADs "sjuka humor" till hjärtat. När det första numret kom ut gick jag på Geijerskolan i Värmland, en kristen folkhögskola med musikinriktning. En dag blev jag inkallad till rektorn, Ingvar Sahlin. Han hade uppmärksammat att ett exemplar av MAD cirkulerade bland skolans elever och att ägaren till tidskriften var jag. Än i dag minns jag nästan ordagrant hans ord till mig: 'Jag kan naturligtvis inte förbjuda dig att läsa den där tidningen, men jag vore tacksam om du inte spred den bland de andra eleverna.' Jag minns inte vad jag svarade, kanske att jag ju inte kunde säga nej om någon ville låna den av mig.

En av serietecknarna i MAD var Don Martin, min stora favorit. Här en av hans klassiker:



Ego



Många bloggare (särkilt bloggerskor) lägger ut snygga bilder på sig själva, så då kan väl jag lägga ut några fula på mig.

Snygg skärmsläckare



Det känns lite frestande att göra gestisk musik till den här animationen.

Find more videos like this on Computer art

Buller


Vad håller dom på med? Nu har den där maskinen kretsat här i över en timme.


Redan klockan fem på morgonen är det full rulle på Essingeleden.

Ibland längtar jag till tystnaden uppe i Gredosbergen.

Kastade pärlor


Find more videos like this on Computer art

Har du prokrastinerat något på sista tiden?

Jag fick ett mail i dag från en person som föreslår att man sköter sina kontakter via Excel. Ska inte gå in närmare på mailets innehåll, vill bara citera några rader:

"Prokrastinering är en term inom psykologin. Den innebär ett uppskjutande eller undvikande av en handling eller uppgift som kräver ett avslut, genom att man fokuserar på en annan handling eller uppgift. För personen som prokrastinerar kan detta leda till stress, skuldkänslor, produktionsbortfall, krismaximering och andras spott och spe för att man inte tar sitt ansvar."

Prokrastinering, ett nytt ord och begepp för mig. Någon mer än jag som har fallenhet för denna sysselsättning?

Sex på morgonen

Jag talar om klockan sex, tyvärr ingenting annat. ;-)
Det ser ut att bli en fin dag, himlen är molnfri, termometern visar 10 grader.
YouTube har varit stängt för underhåll några timmar, så uppladdning av nattens video får vänta.
Dags att gå till sängs efter en kreativ natt.
God morgon!





Med bil.


Tid och plats från Google.

Colorful slideshow


Find more videos like this on Computer art

Drip and drop



Lek med animationer och ljudeffekter hämtade från nätet.

Find more videos like this on Computer art

Animusic


En trailer från animationsmästarna på Animusic.

Här finns det mer animationsgodis att avnjuta.

Find more videos like this on Computer art

Archimedes princip


"En i en vätska nedsänkt kropp påverkas av en lyftkraft, som är lika stor som tyngden av den undanträngda vätskemängden."


Sista lasset blommor för i år!

Det blommar ännu i Vintervikens trädgårdar.














Lustigt sammanträffande

Jag tog en bild från balkongen på det här ekipaget i går:



Lite senare upptäckte jag den här bilden på Eriks blogg:



Det ena ekipaget är på väg in mot stan, den andra på väg därifrån. Men det är ju samma båtar, eller ...? Jag får inte ihop det. Lite kul att vi valt samma foto-objekt på olika platser men inom nästan samma tidsram. Fast det är inte första gången vi valt att plåta samma motiv.

Wordle



Erik tipsade i sin blogg om ett tips som han fått från Pysens blogg, och nu för jag tipset vidare här. Klicka här så kommer du till en sajt där man kan leka med ord på ett ganska kul sätt (om man har sådana böjelser). Det har jag nu gjort några timmar och resultatet har utmynnat i tre inlägg, det här är det sista (?). Den här gången la jag till några egenredigerade slagverk för att få lite mer stuns i ordsoppan.

Find more videos like this on Computer art

Dagens roliga

Ett vidareutskick från broder Gösta.

Here's a legal question:  Is this statutory rape? Or did the moose pleaded: "No your Honour, it was all just a monumental mistake"? 






Scrolling back


Find more videos like this on Computer art

Associations



Den här gången avstod jag från YouTube och la ut videon på min egen sajt Computer Art i stället. På så vis kunde jag behålla kanalseparationen, dvs stereoljudet. Lyssning i lurar rekommenderas. Om någon känner ett absolut behov av att se videon i större format så går det bra att klicka på länken här under.

Find more videos like this on Computer art

Bruno säger ...

... att han vet ett ställe där vi kan plantera mitt almträd. Bra! Jag har länge önskat att det skulle få mer utrymme för sina rötter. "Växa och bli stor och stark", det är väl det som det hela går ut på, eller ...? Någon som vet om det är vid någon särskild tidpunkt på året som man bör omplantera en alm?


Experiment med bild och ljud


Från vattenspegling till Fjæstad

När jag ser en vattenyta som den här ...



... kommer jag ofta att tänka på hur Gustav Fjæstad målade vatten:



Och sedan vandrar tanken lätt vidare till hans son Bo, min gudfar. Här en av hans målningar som mina föräldrar köpte (eller fick?) för längesen. Nu hänger den hos mig. Motivet är från sjön Racken i Värmland.


På tal om båtar ...

Undrar vad Träbåtssällskapet Skeppsmyran tänker hitta på med den här gamla farkosten?



Säsongens sista seglats?





Nu förbereds båtupptagningarna:



Begynnande höstkulörer







Och tre distansbilder på Långholmen, lätt efterbehandlade.





Snart är oktober här med ännu starkare färger.

Josef in Tel Aviv

Vännen Josef har lagt in en fin liten video där han sitter på ett kafé i stadsdelen Florentin och skissar i blocket. Det är varmt och skönt där nere nu. Jag längtar tillbaka.


Bruno

Tog den långa promenaden i går, det blev en latte med smultronpaj på Pladder också. Fortsatte vidare genom Vintervikens kolonilotter. Där satt Bruno i sin lott. Vi har setts förr och språkats vid några gånger. Den här gången blev det ett lite längre samtal, det vill säga Bruno berättade en del om sitt långa liv – han är 85 – och jag lyssnade, tog några bilder, en kort filmstump och några längre ljudklipp. Han var en av dem som drog i gång Vintervikens trädgårdsförening för sådär 33 år sedan. Om jag hade den rätta utrustningen skulle jag gärna göra en liten dokumentär om Bruno, men tills vidare får det bli så här. Jag ska hälsa på honom i hans hem/atejlé så småningom, ja, han målar tavlor också.


Bruno


En besökare hos Bruno, "Styggen".


Ud


Efter regnet häromdagen ...

... glittrade det som silver i grönskan – även om det inte riktigt framgår av bilderna.




Att det ska vara så svårt ...

... att få till en bra bild på månsken. Jag har säkert plåtat det motivet minst femtio gånger, men det blir aldrig bra.



---

Det är kallt i lägenheten, jag fryser, vill bara bada varma bad och sova.


Klockan sex på morgonen ...

... tar jag en bild på en del av de noter som Far lämnade efter sig. Så mycket vacker musik som ryms i alla dessa tecken från Scuhmann, Chopin, Schubert, Lizt, Bach, Beethoven, Mozart, Brahms, Tjajkovskij, Rachmaninoff ... Så mycken skönhet! Tack Far!


Minnet

1. Jag ser en gammal Volkswagen på gatan och minns att min far hade en i början av 50-talet.



2. Jag ser ett gammalt vykort från Dalarna.



3. Hjärnan kopplar ihop bilderna och vips så drar minnesmaskinen i gång en serie associationer:

Jag är i tioårsåldern, Far ska komma till Karlstad och hämta oss syskon för en tur till Dalarna, där vi ska bo några dagar i en fasters sommarhus i Risshyttan. Två minnen från resan flyter upp till medvetandets yta:
Vi satt i Folkan, döpt av Far till Klara Viking. I Leksandstrakten passerade vi ett hus, Far pekade mot det, sa: "Där bor Lille Bror Söderlundh." Sedan kan jag föreställa mig ungefär vad han kanske sa, eftersom han talade om Lille Bror då och då: "Lille Bror kommer från Kristinehamn, precis som jag. Våra pappor var bästa vänner. Lille Bror fick sitt namn efter min pappa som hette Bror. Vi lekte tillsammans Lille Bror och jag. Sedan träffades vi i Stockholm många år senare. Han var hemma hos oss, du satt i hans knä, minns du det? Lille Bror blev kompositör, han skrev mycket musik som spreds över hela Sverige. Har ni hört "En valsmelodi"? Eller "När skönheten kom till byn"? Det var Lille Bror som gjorde musiken till Nils Ferlins texter. Ja, han kom också från Värmland, Ferlin, Filipstad."


Lille Bror Söderlundh





Vi kom till Mora. Om den platsen visste vi barn inte mer än att "Mora-Nisse" kom därifån, den tidens främste skidåkare. Far tog oss till Mora-Nisses skidbutik för att vi skulle få träffa den store, vilket vi också fick. Jag vill minnas att min upplevelse av mötet skulle kunna formuleras som "exalterat overkligt". Det fanns färdigskrivna autografer att köpa, men vår civilekonomiske Far visste bättre och lyckades få en motvilligt sur Mora-Nisse att teckna sitt smeknamn på baksidan av det vykort som tillsammans med Folkan blev upprinnelsen till hela denna nästintill meningslösa berättelse.


Onsdagsmorgon

Snabb morgonpromenad längs vattnet till brevlådan.


"Sternö" från Sturkö ligger still ute på fjärden. Det höga Dagens Nyheterhuset till vänster i bakgrunden, det röda Svenska Dagbladethuset i mitten, och längst till höger det som förr kallades Statsministerhuset, eftersom statsministern Tage Erlander bodde där (när han inte föredrog Harpsund).


Ännu ett gammalt träd har fällts av ålder och hårda vindar.




Taklagskransen vid Gröndalsterrassen tyder kanske på att det snart är dags för inflyttning i de nya bostadsrätterna alldeles vid vattnet. Ett rykte förtäljer att en femrummare i etage med terrass går att få för den nätta summan av nio miljoner kronor.


Friska morgontag klockan sju på Essingefjärden.

Dags att börja dagens skrivande!

Äntligen ...

... blev jag sugen på att sätta ihop lite musik igen, det var längesen senast. Klippte och klistrade bland Garage Bands loopar, förlängde, förkortade, grejade med effekterna och så vidare. Så här blev det:



Om någon fortsättning följer vet man aldrig ...

Kjell

Vi möttes redan på 50-talet; under 60-talet umgicks vi ganska flitigt under några år, både i Karlstad och Stockholm. Han var en fin kille, intresserad av det mesta, särskilt litteratur, musik och konst. Jag minns att han var den första i min närhet som talade om Tomas Tranströmer. Fotografering och fotokonst var andra av hans intressen. Han tog mitt eget intresse för fotokonsten till nya nivåer när han gjorde mig uppmärksam på fotografer som Irving Penn, Richard Avedon och Rolf Winqvist. Tillsammas med Kjell fick jag uppleva mörkrummets fascinerande värld. Han hade också en viss betydelse för min dåvarande kärleks fortsatta karriär inom modellbranschen, eftersom han var den som tog de bilder på henne som ledde vidare till andra fotografer.

I förra veckan dog Kjell på sin 70-årsdag.

Två av hans bilder från 1964:






En bild jag tog på Kjell vid ett besök på Geijerskolan i Ransäter, Värmland, 1962.

Det finns det som är roligt också!

Jag hittade en kul video på Likas blogg. Kolla här!


I morgon ska jag göra samma sak på tvärbanan – INTE!

Tid att skriva!


Tant Kerstin

Jag ringde henne många gånger men fick inget svar. Jag sökte även hennes son, men det var innan jag visste hur man söker på Eniro och hitta.se, så jag fann honom inte. I dag fick jag beskedet att Kerstins telefonnummer inte längre finns, men jag lyckades finna numret till sonen, vi har nyss talats vid. Kerstin dog i mars förra året, 97 år gammal.
Varför kom jag inte på tanken att googla hennes namn? Nu gjorde jag det:

"Kerstin Thorn-Forsberg, textilkonstnärinna, Stockholm, har avlidit i en ålder av 97 år.
Hon växte upp i Göteborg och utbildade sig vid Konstindustriskolan. Praktik och studier fortsatte i Tyskland, Schweiz, England, Frankrike och Italien. Som 22-åring hade hon sin första separatutställning på Röhsska konstslöjdmuseet i Göteborg 1931. Den gången visade hon mattor och möbeltyger. På Liljevalchs uppmärksammades en av hennes mattor av kungafamiljen, som köpte den för Haga slott 1932. Det blev många utställningar under 30-talet, både separata och samlingsutställningar. Kerstin Thorn-Forsberg ritade sedan matt- och tygmönster för flera textilfabriker både i Sverige och Tyskland.
Under senare delen av hennes liv kom batikkonsten att dominera och batiken blev hennes signum. Under många år tillbringade hon och maken Sten halva året i skånska Ludvigsborg. Där, i det stora huset Hwilan, blev det tid att skapa alla de verk i batik som var så karaktäristiska för hennes konstnärskap.
Hennes närmaste är sonen Christer Thorn med hustru Christina, sondotter, tre barnbarnsbarn samt systern Ulla-Margaretha Lilliecreutz."


Kerstin, januari 2005.

Mer från nätet:


"KONSTFLITEN, troligen. Göteborg 1900-talets början. Del av större matta, ihopsydd. 427x160 cm. Fläck, slitage på fransar. Sannolikt formgiven av Inga Wedel-Hansson eller Kerstin Thorn."


Del från ett verk av Kerstin, tyvärr med blänk från fotoblixt.


Några av Kerstins batikmålningar.


Delförstoring


Balklänning


En bild från Kerstins vackra hem på Ulrikagatan.

Tant Kerstin

En vän skrev om mönster i sin blogg och jag kom att tänka på tant Kerstin, en vän till min mor från 1940-talet, mönsterskapare och batikkonstnärinna. När jag var hemma hos henne för några år sedan, berättade hon om sitt mönsterskapande. Hon hade bland annat några mallar som hon kunde lägga över vilken bild som helst och därigenom få fram idéer till mönster för olika klädesplagg, även skor. Hon demonstrerade sin enkla teknik och det var ganska fascinerande att se hur till exempel den enklaste tidningsbild plötsligt framträdde som ett mönster i mallen.





Det får nog bli minst ett inlägg till om tant Kerstin, eller Kerstin, hon gillade inte det där med tant.

På tal om Brian ...

Följande text ligger först på hans hemsida:



Obehaglig upplevelse för Brian, Stray Cats och andra berörda.

Det kom ett bildspel ...

... från Carolina och Gary på Long Island med många fina bilder på lille Jonathan, snart 5 månader ung. Klåfingrig som jag är kunde jag inte motstå frestelsen att plocka en låt från Garys CD "Swingin' soirée" och lägga in den i bildspelet.





Garys bror Brian Setzer spelade på Berns förra veckan. Han är ute på ännu en "avskedsturné" med sitt band Stray Cats. Utsålt överallt. Nu Europa, nästa år Australien och Japan. Han har flyt, grabben.



Recension från Berns.

Brian Setzers hemsida.

Mor på 50-talet


Annorlunda utställning ...

... mellan träd i Vinterviken. Fotografen okänd.




En dag ...

... som började väldigt otrevligt övergick efter hand till att bli ganska trivsam. Vintervikens trädgårdskafé är en lisa för själen.





Musik: "Traumerei" av Robert Schumann.

.


..


Anna Munch

Publiceras med tillstånd från upphovskvinnan.


Symbolik

En tankeväckande bild från 1937.



Något är på gång ...

Jag vet inte vad.


RSS 2.0