Franz Schubert: stråkkvintett C-dur adagio

Om jag visste vilket datum den ska ske, skulle jag boka det här gänget till min begravning. Inga ord, bara den här musiken. Och sedan fest. :-)Dubbelklicka på videon så kommer du till YouTube, där klickar du på HQ och sedan på symbolen för helskärmsbild.Susanna Yoko Henkel, violin
Stefan Milenkovich, violin
Guy Ben-Ziony, viola
Giovanni Sollima, cello
Monika Leskovar, cello


Fototriss

Temat för den här veckan är
något kärt


Sonen

något varmt


Badet

något tryggt


Trygghet är en illusion.

Fler tolkningar av temat finns här:Man borde inte sovaText och musik: Gustaf Wennerberg (Jeremias i Tröstlösa) Sång: Monica

Sommarnatt

En estetisk variant

Böcker kan organiseras på olika sätt. Här är en kul idé som bygger på likheten i bokryggarnas färg.


Spindeln och markören


Från en chatt häromdagen

If I could arrange the alphabet I would put U and I together.

En till från Naya


Grooveshark i stället för last.fm?

För oss som inte längre kan njuta av last.fm, kanske detta kan vara en ersättning. Av bilden här kan man tro att det bara handlar om rockmusik på Grooveshark, men så är inte fallet. Klicka på bilden för att komma dit.En fördel med Grooveshark är att man kan välja låtar och skapa spellistor. Huruvida även Grooveshark kommer att bli en betalsajt i likhet med last.fm känner jag inte till.

Nayas måne

Jag fick en fin bild från Israel som Naya tagit med sin nya Fuji-kamera. Så nära kan man komma månen om man har 12x-zoom i kameran (själv har jag 5x).


Ballonger


Att glida fram över Stockholm i en ballongkorg en varm sommarkväll – en gammal dröm som återstår att realisera.

Tebax från Helsingborg


Gif


Rorschach"spring 2006, before 'crazy' came out :("
deliciousnunubot

Fototriss: Baksidor.

Tre baksidor från Tel Aviv.Fler baksidor finns här

Blues för vänsterhanden


Bilder & ljud


Gif


Evelyn Glennie – en fascinerande musiker och människa


I går hörde jag ett radioprogram (går att ladda ner som podradio i mp3-format) som handlade om den skotska musikern Evelyn Glennie, presenterad som världens enda professionella solo-slagverkare inom den klassiska musiken (hon spelar i andra genrer också). Trots att hon har varit verksam i nästan 25 år var det  första gången jag kom i kontakt med hennes namn. Just nu befinner hon sig i Sverige för ett framträdande under MADE-festivalen i Umeå.

Evelyn Glennie är en fascinerande musiker och människa. Som slagverkare är hon fullständigt virtuos, som föreläsare oerhört engagerande, kunnig och rolig. Bara att höra hennes välartikulerade språkbehandling är ett nöje i sig. Det är svårt att förstå hur hon kunnat utvecklas till den musiker hon är, med tanke på att hon är döv sedan åttaårsåldern. Hennes beskrivning av hur denna utveckling gått till är något som så många som möjligt borde ta del av. Här finns en video där hon bland annat beskriver den processen.

En sökning på Evelyn Glennies namn på Google resulterade i ungefär 180 000 träffar, motsvarande på YouTube gav 115. Hennes hemsida finns här.

Bland alla de videor som finns på YouTube har jag valt att bädda in följande två:

Missa inte att ta del av Evelyn Glennies person och kunnande!
:-)

Liten fundering om språket


OMG = oh my god
YGTBK = ? (någon som vet?)


Jag undrar i vilken utsträckning som skriftspråket i chat- och bloggvärlden påverkar det traditionella och mer allmänt vedertagna skriftspråket? I chatvärlden handlar det mycket om att effektiva förkortningar får ersätta fraser, typ brb i stället för be right back och hru i stället för how are you. Enskilda ord förkortas till en bokstav, you blir u, okay blir k. Versaler förekommer alltmer sällan i inledningen av meningar eller vid namnangivelser och interpunktionen är märkbart reducerad. Bokstäver ersätts med siffror, som på reklamaffischen ovanför där ordet great skrivs gr8 och sjukt blir 7KT. Exemplen kan mångfaldigas. Här har jag tagit fram några exempel från engelskan, men motsvarigheter finns även på svenska bloggar och chattar.

Nya generationer växer upp med en delvis förändrad inställning till hur språket kan användas. En del språkvetare menar att om en majoritet av en befolkning ansluter sig till ett nytt språkbruk, så blir det tongivande för hur det framtida språket kommer att utvecklas. För inte så länge sedan gjorde man skillnad mellan orden före och innan, numera är de orden liktydiga även i Svenska Akademiens ordlista. Ordet institution uttalas numera av en majoritet som instutition, trots att ordet kommer från institut. I radio och tv är det ytterst få som uttalar ordet korrekt. Om tillräckligt många säger fel tillräckligt länge så blir förmodligen det felaktiga det rätta så småningom.

Hår

Eftersom jag har en vanlig standard-blogg, som är gratis, får jag finna mig i att det förekommer annonser i den. Enligt uppgift är dessa annonser relaterade till innehållet i bloggen. I dag finns följande annons i min blogg:Eftersom det sällan eller aldrig förekommer texter i bloggen som är relaterade till ämnet hår, så undrar jag om det är på grund av min flintskallighet som den där annonsen finns här ... ;-)

Ljuset i slutet av tunneln

I går hade jag ärenden att utföra i city. Det blev genvägen i tunneln mellan David Bagares gata och Tunnelgatan igen. Där har jag fotograferat förr, men den här gången blev det ett par nya varianter.-


Liljeholmens nya centrum ...

... höjs över trädtopparna.

Lufttrummor


Fototriss: Fåglar


Kvackisarna!
Fler fågelbilder finns påOvälkomna bloggbesökare

Någon, ett par eller några personer har uppenbarligen beslutat sig för att sabotera min blogg på olika sätt. Därför kommer jag tills vidare att moderera den. Om terrorn fortsätter kommer jag givetvis att vidta de nödvändiga åtgärderna för att bemöta den. Gamla och nya besökare utan onda avsikter är välkomna att kommentera som vanligt.

Adjö till mitt artistbibliotek :-(

I samband med att last.fm inte längre tillåter gratislyssning försvinner således mitt trevliga artistbibliotek där – ja, om jag inte betalar tre € per månad, vill säga. Och det kommer jag nog inte att göra. Så det fick bli en liten farväl-video till last.fm:


Jag gjorde en intressant erfarenhet när jag laddat upp den här videon på YouTube. Som ljudspår hade jag lagt in en jazzlåt från 50-talet, Topsy med saxofonisterna Lee Konitz och Warne Marsh. När videon var uppladdad fick jag snabbt ett mail från YouTube som meddelade följande:

"Hej bosse66!
I ditt videoklipp Artistbibliotek last.fm finns eventuellt innehåll som ägs eller är licensierat av WMG. Du behöver inte göra någonting, men om du vill veta hur detta påverkar ditt videoklipp hittar du mer information i avsnittet om innehålls-ID-matchning i ditt konto.
Sincerely 
– YouTube-teamet"


Jag klickade mig vidare och fick upp den här sidan:Jag ser att sidan är lite svårläst, men det som är fascinerande är att man så snabbt kunde identifiera musiken som jag lagt in, trots att jag ingenstans nämnt vare sig låtens namn eller artisternas. Vid sådana här tillfällen erbjuder YouTube ett bibliotek med en lång lista på förlicensierade låtar, där man kan välja någon musik som ersättning för den upphovsrättsligt skyddade musik man först valt. Jag har lyssnat igenom ett par dussin låtar ur det biblioteket – det var ingen rolig upplevelse. Mestadels okända namn och grupper som YouTube antagligen fått gratis. Till slut fann jag en låt som fick ersätta Topsy:Träd


Vårlig grönska vid sjön Trekanten, Liljeholmen, Stockholm.
("Med ögon känsliga för grönt")


Det är fortfarande liv i det gamla trädet som rämnade förra året.

There is nothing as a free lunch.

Jag borde ha förstått att det var för bra för att vara sant. Strömmande musik över nätet från last.fm med egenvalda favoritartister, månad efter månad – gratis! Naturligtvis kunde det inte fortsätta så i evighet, naturligvis fanns det en annan kommersiell avsikt bakom den "gåvan" än den jag hade föreställt mig. Kolla skärmdumparna här nedanför så förstår ni tanken bakom last.fm:s "generositet":

Metoden är den klassiska: bjud in till gratis konsumtion, skapa ett beroende hos användaren, stryp sedan tillförseln av det som tidigare varit gratis och ta därefter betalt för att leverera varan. Jag förmodar att konceptet är detsamma hos Spootify. Kommer även YouTube att ansluta sig till kommersialismens profitörer?

Victor Borge: Phonetic Pronunciation

Av någon anledning känner jag ett behov av att lätta upp stämningen här. Jag överlåter åt Victor Borge att ta hand om den saken.Och har man väl börjat titta på Victor Borge finns det ingen ände ...


Performance at The White House.

Show på Slottet

Trots att jag i nära 15 år bott bara ett par hundra meter från Slottet i Stockholm, kan jag inte minnas att jag någonsin besökt vaktavlösningen där när den beridna högvakten deltagit. Jag har nog aldrig varit en sann monarkist. Men som det ibland sker när vänner från andra delar av landet kommer på besök till huvudstaden, kan man få uppleva något nytt. Så i måndags befann jag mig plötsligt på Slottets borggård när hela vaktparaden till häst skrittade in. Det blev några bilder och en liten film:


De mäktiga och coola shire-hästarna som bär pukorna har jag träffat tidigare.


Ganska många åskådare trots att turistsäsongen ännu inte kommit i gång på allvar.


Alla på en gång: NU!
Soldaten i pälsmössan är en del av en jättestor kuliss.


Mina besökande vänners unga släkting Anna till höger.


Ännu ett besök ...

... i favoritbokhandeln. Men jag fann inte boken jag sökte; slut på förlaget.

I Bredäng ...

... finns en gräsmatta fylld med liljor:

Nattbild, blommande körsbärsträd utanför min port:Fototriss: Så här ser det ut där jag är i dag.

Precis som de som redan har sänt in bilder till dagens Fototriss, visar jag inte bilder som är tagna i dag, söndag. Mina bilder togs från balkongen i går:


stockholmsbastuflotte.se

Fler bilder på temat finns här.

Computer art

Jag har verkligen försummat sajten Computer art som jag drog i gång för över ett år sedan – eller om det var två år? Nu ser jag att det tillkommit nya medlemmar som droppat in videor, bilder, bildspel, animationer, musik ... Som värd för stället borde jag vara där oftare, välkomna folk, tacka för bidrag, uppmuntra till fortsatt medverkan och så vidare. Shame on me. Jag måste skärpa mig!


Dalí x 8


RSS 2.0