En nyårsskål till mina vänner!


Nyårsafton ... Gaza ... Israel ...Vem orkar festa med raketer och bomber i natt?

Julbilder

Jag firade jul i Karlstad tillsammans med Alessandro, Fredrika och Birgitta. Det blev några härliga dagar och halva nätter.
Precis som förra året fixade Fredrika julgodis.
Knäckkoket.
Även här var det Fredrika som grejade mumset. Hon är så snabb, jag fattar inte hur hon hinner med så mycket.
En del av Birgittas härliga julmat.


Det var återhållsamt under julgranen i år.


På Stora torget hade man satsat lite mer.
Sandro (efter julmaten?)


Kanske var det all julmaten som gjorde att våra hjärnor stod lite stilla när vi skulle komma på ord i det här spelet. Vi övergick snabbt till det lite roligare spelet "När och fjärran".


Juldagsfrukosten (om jag minns rätt).

Fredrikas blogg finns en ännu finare bildsvit från vår mysiga jul.

Jag hinner inte med allt!

Drar i gång last.fm och ut strömmar en serie ljuvlig musik utan att jag behöver välja själv: Art Pepper, Pedro Cabral, Matti Caspi, Keith Jarrett, Joe Satriani, Son de la frontera, Jan Garbarek, John Scofield, John McLaughlin, Electric Light Orchestra, Paco de Lucia ...

Drar även i gång den sociala sidan av mig själv och ringer upp några av dem som skickat julhälsningar: Greta, Åslög, Ulf, Anna Brita, Vicky, Eva ... Det finns fler att höra av sig till innan jag åter successivt försvinner in i asocialiteten nästa år. Men först ska jag handla mat och dryck så att jag står mig över nyår.

Roligt Katzenjammer

Jag tittade in på Baronessans blogg och fann den här videon:


Christer Strömholm

En av de intressanta fotograferna. Jag hade förmånen att ha honom som lärare under några lektioner på 60-talet, vilket inte inneburit att jag gått i hans fotspår precis. Här en svit med några av hans bilder från Paris. Bakgrundsmusiken matchar perfekt.


Fototriss: tema "GENOM"Med en hälsning och tillönskan om ett gott nytt år för alla fototrissare.
:-)

Fler bilder från veckans fototriss finns här.

Ettårsjubileum

I dag är det ett år sedan jag började blogga. Det var den här tjejen som inspirerade till att jag tog steget in i bloggvärlden:Tack Lika.
:-)


Tebax!

Hm ... jag klev ur sängen klockan sex på morgonen (trodde jag), härligt, en hel dag av dagsljus framför mig, tänkte jag. En stund senare berättade datorn att klockan var 18.40. Så nu är allt som vanligt igen, tillbaka till mörkret alltså. God fortsättning!
:-)

:-)Jag kunde tyvärr inte hitta min tomtemask, så det får bli mitt vanliga ansikte här.

Astronomy Picture of the Day Archive

Klicka här för större bild och beskrivning.Här presenteras en ny astronomibild varje dag.
Tack för tipset, Lasse.

Znogges tomte

Den här bilden hittade jag på Znogges blogg. Äntligen den sanna förklaringen till varför tomten är så röd.Fototriss: Mina små juldetaljer.

Det här inlägget gjorde jag först som ett test för att se om det gick att vara först på plan. Och det gick ju. Jag lovar att aldrig göra så igen.
;-)
Några juldetaljer tyckte jag inte att jag hade att erbjuda eftersom jag överhuvudtaget inte har något julpynt hos mig (trodde jag), så jag har full förståelse för att Helena plockade bort mitt inlägg på studs.

Men sedan kom jag på att jag ju fått några julkort ...... och en julhyacint ...... plus en liten julklapp som stått framme sedan förra julen.Så det blev en liten jultriss till slut. Men först blev jag ju inte.
;-)

Fler juldetaljer finns här.

GOD JUL alla Fototrissare!

Fan också!

Jag har sovit ovanligt mycket den senaste månaden. Nu har det vänt, nu kan jag inte somna alls när jag behöver det. Så kom den till slut: julstressen.
  Jag har en massa idéer för skrivandet som jag vill utveckla och få ner på papper/i datorn. Men det finns ingen längre sammanhängande tid för det nu, inte förrän en bit in i januari – förhoppningsvis. Hela hösten har jag försökt skapa ett lugnt skrivläge, men det har varit omöjligt. Känns ibland som om jag håller på att bli galen eller något liknande.

Det byggs ...

... med en svindlande hastighet i Liljeholmens centrum. Invigning om 10 månader?


Hemma igen!


Efter ett ofrivillgt besök innanför storstadens tullar är jag nu åter hemma i lugnet i den gröna dalen. Den bästa behållningen av visiten i stessmiljön är 250 gram turkiskt kaffe med kardemumma i. Tillreds med fördel i espressobryggare, dyrt men gott. Det är alltid lika trist att återgå till det mesigt franskrostade, som ändå har hyfsad smak jämfört med en del ännu blaskigare varianter. Nu njuter jag mitt fika medan portugisisk musik strömmar från last.fm. Det vore väl själva f-n om inte den här brygden skulle kunna ge lite energi åt dököttet.Efter tre koppar vill jag fortfarande sova. Inget hjälper. ;-)

Om stolar och jordbävningar.

Det råder en beklaglig missuppfattning beträffande sambandet mellan jordbävningar och fallna stolar. Den gamla vidskepliga teorin som säger att det är jordbävningar som välter stolar stämmer inte med min erfarenhet. Jag grundar min teori om att det motsatta förhållandet råder  – att det är den sammanlagda mängden av samtidigt fallande stolar som skapar jordbävningar – på den videoinspelning jag gjorde förra året. Av den framgår tydligt att den jordbävning som då utbröt initierats av det infantila uppror som mina köksstolar plötsligt gjorde.


Trött


Jag kan inte minnas att den varat så lääänge tidigare, tröttheten. Är för trött för att komma ihåg hur länge det varit så här, men kanske bortåt en månad. Kanske är det mörkret som tröttar ut mer när man blir äldre? Eller så är det något som saknas i kroppen och som gör att den bara vill sova, sova, sova ... I varje fall räcker det inte med att jag lägger i en extra matsked franskrostat i kaffebryggaren. Kan det vara så att mina ögon inte står ut med det gråa vinterljuset? Önskar nästan att jag kunde uppfatta det som vännen som skrev en hyllning till november och en gång i tiden hade grått som favoritfärg. Fast ibland tror jag att det var någon sorts besvärjelse han behövde för att stå ut med mörkret. Vi har väl alla våra trix för att klara av det oönskade.

Jag har inte medvetet gått in för att vända på min dygnsrytm, det har bara blivit så. Ju längre kvällen fortskrider, ju mer natt det blir, desto vaknare blir jag. Det är okej så länge jag inte måste använda den "ljusa" delen av dygnet för sådant som inte går att uträtta nattetid. Men snart ska jag vara tillsammans med människor som inte lever som jag, så nu kämpar jag för att vrida min dygnsrytm till något som är mer socialt och "normalt". Hittills har det inte gått så bra, men jag har ännu några dygn på mig för att åstadkomma det.

Jag ska fira jul med några nära och kära på annan ort. Har redan tagit fram resebagen så att jag kan lägga i ett plagg lite då och då, det är nog den enda möjligheten den här gången om det ska bli packat och klart. I normalt tillstånd brukar det vara snabbt grejat, men den här gången är det annorlunda. Förbannade trötthet!

Mera skor!

Nu har det börjat komma varianter av skoattacken mot Bush på YouTube. Här är en av dem:


Shoe show

Eftersom jag alltmer sällan ser på tv och inte läser dagstidningar regelbundet är jag dåligt uppdaterad om vad som sker i världen. Så när jag fick den här videon från David i dag så var det en nyhet för mig. Den här shoe-showen inträffade för två dygn sedan så jag förmodar att sekvensen redan flödat runt i alla nyhetsprogram överallt. Visst duckar han rätt snyggt, Bush. ;-) Kategoriseras var? I Funny stuff, Politik, Andra länder? Okej, jag ser det som en politisk yttring.


Pass control

Jag fick en rolig video från Gösta men lyckades inte ladda upp den på YouTube. Det visade sig inte ha någon betydelse eftersom den redan fanns där. Om jag inte misstar mig så är dialogen på hebreiska, men man förstår ändå vad det handlar om.


Toy föder minnen

Vännen Erik fann ett oöppnat paket Toy djupt ner i en julsakslåda. Jag förstår att han då försvann in i sin "egen tidsmaskin", som han så snyggt formulerade upplevelsen, det hade jag också gjort. Det är märkligt hur gamla ting kan väcka känslor och tankar. Och inte bara tingen föder minnen, även dofter och smaker kan plötsligt slunga oss tillbaka till år vi trodde vi glömt. Jag tänker på den franske författaren Marcel Proust som skrev en hel romanserie efter att i minnet ha förts tillbaka till barndomen tack vare lindblomste och madeleinekakor. Nostalgi kallas det ibland. En annan kreativ återblickare är konstnären, författaren, skådespelaren, regissören med mera Lasse Åberg. Jag har just bläddrat igenom hans Två lösa Boy och Rekordmagasinet, en bok för framför allt 40- och 50-talister, i sökandet efter Toy-bilder.
(Klicka för större bilder)


För godisnostalgiker. (Notera namnet på snasket längst till höger.)

Janne på YouTube

Jag hittade vännen Janne på YouTube. Varför har jag inte sökt på hans namn där tidigare? Kolla in hans sköna inspelning av låten Bergatagen:Mer av Janne på YouTube finns här. Och ännu mer finns att avnjuta på hans hemsida.

Tredje adventOch jag fortsätter att stjäla ljus från Lika.
;-)

De utstötta ...

... som inte fick plats i Fototrissens tema om det naturligt runda:
Nej, jag har inte snott bärbilderna från Philip von Schantz.
Tre bilder från en marknad i Tel Aviv.
Blandade former men mest runda.
Fläder?


Tre tämligen runda former.


Vissnade solrosor i Vintervikens trädgård.
Ett av många vackra träd i Gröndal.


Det svider i ett trädkramarhjärta. Kärnfriska träd, åtminstone tror jag det.


Solnedgång bortom Stora Essingen.


Måne över Kattfjorden, Vänern.


Originalbilden blev så dålig att jag inte kunde låta bli att bearbeta den.


Undrar vad en optiker/ögonläkare skulle säga om det här ögat? Någon fototrissare med den professionen?


Från vännen Göran Häggs utställning i det som var Skulpturens hus.


Dörrhandtaget till det som var min toalett när jag bodde i Gamla stan för 25 år sedan.


Lite rund är hon väl ... eller?

Fototriss: Naturligt runda former

Den förra fototrissen, den som handlade om siffror, lyckades jag nätt och jämnt fylla med tre bilder. Den här gången förhåller det sig på rakt motsatt sätt – jag har haft svårt att välja ut tre bilder bland alla runda objekt som poppat upp ur arkivet. Men det gäller ju att visa upp vad man har innan hårddisken kraschar, så här finns de bilder som konkurrerade med de utvalda: De utstötta.Fler runda former här.

Vimeo-test


Untitled from Bosse on Vimeo.

Japp, det går att länka videor från Vimeo till blogg.se!

Nu tändas tusen juleljus

Det finns ett dagis i huset där jag bor. Varje år vid lucia sjunger barnen några julsånger inför en entusiastisk publik.


.


På väg till Häringe slott ...

... gjorde vi ett besök i Österhaninges gamla vackra kyrka.

Avbrott i vardagslunken

Det är inte var dag jag besöker ett slott. Faktum är att det enda slott jag varit inne i – fram till i går – är Stockholms slott, och efter vad jag minns var det ett ganska kort besök. Lite konstigt eftersom jag bodde granne med den kåken i 14 år. Men i går fick jag alltså chansen att titta in i Häringe slott för julmiddag. Det är en intressant plats förknippad med många namn ur den svenska historien, såsom Magnus Ladulås, Sten Sture, Gustav Vasa, och i modern tid Torsten Kreuger och Axel Wenner-Gren.


Bilderna lånade från Häringe slotts hemsida.

Tyvärr blev det inte mycket tid över för egna bilder, men några hann jag med, även om de kanske inte blev så representativa för slottets praktfullhet.
Del av takmålning


Bardekoration


Här har många celebriteter tvått sina händer.


Ett stort tack till min syster Eva som bjöd på kalaset.
:-)


Abstrakt i Photoshop


Ethan Winer is back!

Nu tänker jag breda ut mig en stund om en av mina favoriter alla kategorier: Ethan Winer. Jag har presenterat en av hans videor tidigare, då som en skön kontrast till Melodifestivalen. Om någon vill titta på den så klicka här.

Den här mannen kan det som jag önskar att jag kunde. Han är en skicklig musiker och behärskar en avancerad filmteknik. Det är både roligt och inspirerande att ta del av hans videor – och samtidigt lite knäckande.

För en stund sedan upptäckte jag hans senaste mästerverk på Vimeo, en sajt liknande YouTube men med bättre möjligheter att bibehålla en högre teknisk kvalitet på det insända materialet.

Att Ethan Winer spelar cello visste jag, men inte att han är en multiinstrumentalist. Grip tillfället att njuta av denne mans ekvilibristiska färdigheter och hans musikaliska humor! Du kan se videon i fullskärmsformat om du klickar här. Winers hemsida.


Tele-Vision from Ethan Winer on Vimeo.

Jag kan tänka mig ...

... att en eller två bloggbesökare kan ha ett visst intresse av att ta del av den här videon. :-)


How to program analog synthesizers from Ethan Winer on Vimeo.

Andra advent

Klart jag måste ha ljus här också. Snodde lite från Likas blogg. ;-)


Svar på kommentar ...

... från kurator Pia:


Pusslad Magritte


Jag tror inte Magritte vänder sig i sin grav för att jag lekt lite med hans surrealistiska bilder.

Fototriss: siffror

Äntligen ett tema vars innehåll jag inte har gott om i mitt arkiv! Än en gång får jag bekräftat att jag inte är en siffermänniska, här är det bokstäver som gäller. Men några nuffror lyckades jag i alla fall räkna ihop. Inga bounssiffror blir det.


Den här nummerskylten monterade jag ner från barndomshemmets yttervägg innan huset revs 1967.Skylten anger högsta tillåtna knop på Essingefjärden. Många respekterar inte den hastigheten, men klottrarna gillar tydligen själva skylten.

Fråga mig inte vad siffrorna vid Rådhusets tunnelbanestation står för. Men jag vet att en fototrissare har sin arbetsplats i närheten, hon kanske vet?

Fler siffror kan du räkna in här.

Ögonspel

Några ögonbilder förvandlade till ett bildspel på slide.com.


Veckans fönsterFler fönsterbilder finner man här.

Egotrippad natt på Ormberget

Trött efter en extremt sen middag lägger jag mig ovanpå sängen och somnar. Vaknar efter en fånig dröm där jag varit inne på ett konditori som inte längre finns (Hugo Nilssons) för att köpa potatisbakelser. Det såg inte alls ut som på 50-talet, ingen försäljningslokal, bara ett stort rum med en massa tanter bland alla bakverk. Jag ställde frågan om dom fortfarande hade potatisbakelser, två av tanterna svarade samtidigt, en sa ja och en nej, jag frågade igen, samma svar (vad skulle Freud ha sagt om det?); lika bra att vakna.

Klockan tre på natten sitter jag vid datorn med en kopp bryggkaffe och en rejäl bit gammaldags vaniljglass, i brist på potatisbakelse. Last.fm spelar Prelude & fuga av Bach med Zagreb guitar quartet. Jag röker en cigarett och tänker på januari nästa år när jag ska försöka vara rökfri en månad. Allt är lugnt, utöver musik och tinnitus är det tyst. Jag söker i bildarkivet efter någon bild som jag vill se just nu. Hittar den här, Nisse och Georg från en glad afton för många år sedan:Man tappar alltför ofta kontakten med gamla vänner, men det är ju så det är. Alla kör vi våra egna race. Hm, var har jag den där videosnutten med Nisse när han lirar Beatles?Sedan blir det lite surfande bland YouTubes videor. Hittar en snubbe som hanterar sin gitarr på ett kul sätt, Cocoringo kallar han sig:Mer kaffe och sedan tillbaka till bildarkivet. Där finns 12102 bilder, men kanske mer än tusen av dem är dubbletter som ska rensas bort. Det borde jag ta itu med nu ... Men det finns så mycket som jag borde ta itu med att det kan kvitta. Jag skrollar bilderna från botten där de äldsta från 2000-talet finns, många tagna med billiga engångskameror. Hittar "kärnfamiljen" (jag tror det var Fredrika som tog bilden):Okej, jag vet, jag är ute på en riktig egotripp nu, men det är en av fördelarna med att ha en blogg ;-) Jag tror jag ska lägga in en ny kategori i bloggen: Egotrippar. Sagt och gjort! Drar igång min radiostation på Last.fm igen, ut strömmar tonerna från Eddie Langs gitarr. Öppnar balkongdörren ut mot den plus-tre-gradiga natten och drar in lite syre i lungorna innan jag tänder ännu en cigarett. Funderar på hur man får in ljudfiler i bloggen, har gjort några försök men aldrig lyckats. Någon som vet hur man går tillväga? Synd att blogg.se inte bjuder på den faciliteten. Eller gör dom det? Kanske dags att på allvar börja jobba på att skapa en egen hemsida ...

Bara en bild till, sedan får det vara nog för den här gången.Det här är min vän Bozo i Tel Aviv. Han fyllde år i måndags, jag missade det. Dom hade fest där nere och ringde mig. Det blev ett långt och kul samtal med honom och hans barn Naya och David. (Naya är döpt till Anna Maria men har bytt namn.) Bozo föreslog att jag kommer till Israel och hälsar på i februari. Jag måste fundera på det. Egentligen har jag tänkt att dra mig tillbaka ett halvår eller så för att skriva, men jag vill ju gärna träffa familj och vänner också. Det där är lite problematiskt. I Israel blir det bara korta anteckningar skrivna – men väldigt många bilder och filmsnuttar tagna – det vet jag av erfarenhet. Det blir också en del samtal om den ständiga krisen mellan Israel och Palestina. Kanske kan den nya konstellationen med presidenten Obama och utrikesministern Hillary Clinton innebära något positivt i sammanhanget. Kanske också det förmodade nyvalet i Israel i februari kan tillföra något som leder åt det fredliga hållet. Men om Netanyahu och Likudpartiet vinner det valet så lär det knappast tas några steg framåt i den stagnerade fredsprocessen. Och i norr lurar Nasrallah med Hisbollah – och dom söker nog inte fred med Israel. Knappast heller Hamas i Gaza och på Västbanken. Jag är inte ensam om att inte fatta hur det ska gå att skapa en varaktig fred där nere i Mellanöstern.

Ja, så här kan jag roa och oroa mig en natt på Ormberget.

God morgon!
:-)

Nu är det bevisat!

Den är platt!Klicka på bilden för större bild.

Eld till vatten

Bilder av L Claret. Mer digital konst finns här.

Bilderna är klickbara för större format.
Bilder tagna med exakt vinkel i rätt ögonblick.

Tre bilder som jag hämtat från en rolig blogg. Klicka här så finner du mer liknande.


Eddie Izzards extranummer om datorer

Vem har inte blivit lätt vansinning över en dator som betett sig som en idiot eller en skrivare som vägrat göra vad den blivit tillsagd att göra. Här är en man (?) som upplevt trilskande teknologi och vet att beskriva det på ett kul sätt:


Ji Hye Jung

Jag har ett oräkneligt antal musikerfavoriter, i natt fick jag en till: Ji Hye Jung. Här spelar hon en transkription av den sista delen i Keith Jarretts Kölnkonsert.


Kan det ha varit ...

... det där sista glaset absint som fick alla bitarna att falla på plats?


Nattens skrivbord


En gammal bekant?Okej, jag har kategoriserat det här meddelandet som Funny stuff eftersom jag är på gott humör.

Första advent


OJ!Jag har fått en överraskande utmärkelse från Kerstin som en av sju belönade fototrissare. Motiveringen får mig att känna en viss ... ja, hur ska man benämna känslan? Hedrad, kanske, eller är det att ta i? Men glad och sedd i alla fall. Så här löd Kerstins motivering för den manliga trion i septetten: "3 välförtjänta herrar som med sina välkomponerade och kreativt vinklade foton inspirerar till bildutveckling."

Tack Kerstin!


Nu har jag att uppfylla följande:

1. De som mottagit awarden ska lägga upp en bild på den (bilden ovan).
2. Länka till den bloggen du fick den ifrån.
3. Ge den vidare till sju andra bloggare & länka till deras sidor.
4. Lämna ett meddelande i deras bloggar, så de vet att de fått awarden.

Det kanske tar ett tag innan jag bestämt mig för vilka bloggare jag vill belöna med denna utmärkelse, men tids nog ...
(Hm, anar jag inte redan nu en viss "nepotistisk" läggning hos mig.)

:-)

Martas skuggor

Marta skickade en serie fina bilder som hon tog i somras när vi var några vänner som träffades. Ett av fotografierna återgav några skuggor på en vägg, en bild som jag gillar och inte kunde hålla tassarna borta ifrån ...

Martas bild.


På väg för att handla ...

... kunde jag inte avstå från att ta några bilder på den här skönheten:


RSS 2.0