Hehe!

Hittade nyss det här inlägget på en blogg:

Det var Earth Hour igår, men Anna och jag kom på det efter att klockan var halv 1O. Stängde iaf av plattången 5 minuter, det får räcka. Då har ju jag dragit mitt strå till stacken typ.


Det fick mig att le.

En målning från 1950-talet och PhotoFunia


Jag har ett vagt minne av att han kom från något land i Mellaneuropa. Vi såg honom sitta på andra sidan viken vid staffliet, då och då tittade han upp från duken mot vårt håll. Vi förstod att han målade av udden där vi hade vår sommarstuga, Holmen som den hetat alltsedan morfar köpte tomten på 1920-talet och lät bygga den röda stugan med vita knutar. Så småningom såg vi den målande mannen packa ihop sina grejer och komma gående längs stranden mot oss. Jag minns egentligen inte mycket från den där stunden, men det vore inte alltför svårt att fabulera omkring vad som skedde. Att mannen talade ett främmande språk som ingen av oss förstod, det minns jag, men vår mor som kunde engelska och tyska förstod att han ville sälja den tavla han nyss avslutat. Vi barn blev väldigt förtjusta över vad han skapat (det var innan vi lärt oss att det fanns någonting som kallades hötorgskonst). Men det saknades en viktig detalj på målningen, vilket vi påpekade, nämligen den röda hundkojan. Det ordnade konstnären snabbt med några penseldrag. Sedan lyste den där hundkojan med en kolorit som bröt av ganska bjärt från den övriga målningen. Jag gissar att konstverket inhandlades för ett par tre tior. Därefter fortsatta den vandrande konstnären till nya motiv. Målningen hänger numera på toaletten hos en av mina systrar. Jag älskar den.

Häromdagen kom jag via Siris blogg i kontakt med sajten PhotoFunia. Det får tjäna som förklaring till följande oseriösa bildspel. Jag har lagt upp det i dubbel upplaga för att om möjligt kunna se den eventuella kvalitetsskillnaden mellan YouTube och Vimeo.


En målning snart lika känd och dyr som van Goghs solrosor. Dags för min syster att sätta kombinationslås på den pansarförstärkta toalettdörren.

Ljudläggning

Det blev ingen resa in till city i dag. I stället fastnade jag vid datorn i vanlig stil.

För en tid sedan lade jag ut en av mina favoritanimationer på bloggen. I stillbild ser den ut ungefär så här:


Jag har en längre tid varit lite sugen på att ljudlägga den här animationen, så i dag tog jag mig för att filma av en liten detalj från den (se det rödmarkerade området på bilden) och sedan lägga in lite ljud i det avfilmade. Så här blev resultatet:Alltid en liten början. Vet inte om jag har tålamod att plocka ut fler detaljer ur den stora animationen. Det får bli som det blir.

Jag blev ...

... inspirerad av Eriks inlägg om Rodrigo och Gabriela. Det finns en hel del av dem på YouTube, jag valde den här:


Äntligen hemma

Liten tripp med Google Earth.


Måndag

Uppe i "anständig" tid för en gångs skull, redan vid sju. Det finns en del att ta itu med såsom fortsatt kommunikation med bondfångarföretaget Clocalnet. De fortsätter att skicka fakturor för en tjänst som jag aldrig utnyttjat och hotar med inkassoåtgärder. Det tar tid och energi att motsätta sig deras krav.

Börjar dagen vid datorn med att spela upp en video som ligger på Eriks blogg, den mexikanska duon Rodrigo och Gabriela släpper loss på sina gitarrer. Känns som en skaplig start på veckan.

Ser att det kommit in en del kommentarer på mina Bangkok-bilder till Fototrissen, vilket påminner mig om att jag har en del redigeringsarbete att utföra på de gamla bilderna från Thailand. Jag hade ett problem med min kamera när jag var där, därför finns den här skuggningen på alla bilder jag tog:


Efter beskärning av bilden ser den ut så här:


Alla bilderna från Thailand går tyvärr inte att rädda med beskärning. Medan jag är i gång med det arbetet hittar jag den här bilden på Frank som jag träffade på ön Koh Chang. Han hade funnit tillvaron där så behaglig att han dröjt sig kvar.Jag har känt mig frestad att följa Franks exempel. Vinterhalvåret skulle jag gärna tillbringa i Thailand – men än så länge är det tyvärr alltför mycket som binder mig vid Sverige.

Nu funderar jag på att ta mig in till centrum för att besöka Macoteket. Jag behöver skaffa mig ännu en extern hårddisk, de andra två är nästan fulla. Dessutom behöver jag mer diskutrymme för att kunna lägga in det senaste operativsystemet Leopard.

Solen skiner genom grådiset, balkongtermometern visar plus fyra. Vågar man tro att det är slut på den här j-ä vintern snart?


Fototriss: Gissa stadenHär finns fler inlägg på temat.

En olycka kommer sällan ...

What's next?Tjej- och kvinnoblogg

När man ser blogg.se:s startsida inser man att detta är en bloggsfär som huvudsakligen vänder sig till och befolkas av damer i olika åldrar. Någon som känner till könsfördelningen på blogg.se?Stålar

Äntligen har jag insett att lösningen på min finansiella kris är att skapa egna slantar.

Kablage

En bild som ger en viss uppfattning om hur det kan se ut när man kopplar om en hemstudio:Bildtipset kom från Lasse.

Historien om internetMonica Zetterlund med Bill Evans trio: "Waltz for Debby"

En annorlunda och charmig inspelning med Värmlandstjejen tillsammans med en av de stora jazzpianisterna. En liten rolig detalj i början av videon, Monicas fejkade halsbloss. Näpet.Monica Zetterlund (vo), Bill Evans (p), Eddie Gomez (b), Alex Riel (ds).
Recorded in Copenhagen Oct. 1966.Monica Zetterlund with Bill Evans trio – "Waltz for Debby". from Bosse on Vimeo.

Bildtips från Lasse


May I have this dance?

Det kom en rolig video från Marita som jag inte kan undanhålla mina läsare. Jag har ingen aning om huruvida klippet är fejkat eller ej; musiken kan naturligtvis vara pålagd i efterhand. Kul i alla fall. Bifogad text:

Snowball is a medium sulphur crested Eleanora cockatoo and he loves to dance and sing. He loves the Back Street Boys. No one taught Snowball to dance...he just heard this song and suddenly felt like dancing. We're all jealous because he can outdance each one of us...nobody likes a show off! When he's really in the mood, he dances and sings. And at the end of the performance he takes a bow or two or twenty!! Enjoy the show.


Lättförtjänta pengar ...

... tänkte jag; plockade upp sedeln från trottoaren och stoppade den i fickan.
Så här ser baksidan ut.

Möblerade om ...

... i vardagsrummet/hemstudion. Det känns i ryggen.Radikal maskulinism

Jag hittade det här roliga inlägget hos http://princexswe.wordpress.com/

Så här skrev Eva:

"Är vi lite för hårda mot våra gubbar där hemma ibland? Kanske borde vi lägga manken till lite mer när han slutkörd kommer hem från kontoret? I en amerikansk hushållsbok från 60-talet går det att på fullaste allvar läsa följande råd:"Den perfekta hustrun

1. Ha middagen färdig!
Planera ingredienserna redan kvällen före så att du är säker på att rätten blir lyckad och att allt blir klart i tid till din man kommer hem.
 
2. Fräscha upp dig!
Vila i 15 minuter så att du ser fräsch ut när du tar emot din man. Förbättra din makeup och sätt upp håret med ett band.
 
3. Städa undan i huset!
Ta en sista runda genom rummen och plocka undan skolböcker, leksaker och papper. Torka av borden med en trasa.
 
4. Tänd en brasa i öppna spisen!
När det är kallt under vintermånaderna bör du tända en brasa som din make kan koppla av framför.
 
5. Eliminera alla oljud!
Vid din mans hemkomst ska tvättmaskinen och dammsugaren vara avstängda. Säg till era barn att hålla sig tysta och lugna.


6. Ha ett vänligt bemötande!
Ge din man ett stort leende och visa att du är glad att se honom. Låt honom prata innan du gör det, för det han har att säga är viktigare.
 
7. Låt kvällen bli hans!
Klaga inte om han kommer hem sent eller äter middag på restaurant utan dig. Försök istället förstå vilket pressat tidsschema han har.
 
8. Skapa en lugn atmosfär!
Se till att ert hem blir en bra plats för avkoppling, så att din man får en chans att återhämta sig fysiskt och psykiskt.
 
9. Gör det bekvämt!
Låt honom sjunka ner i en skön fåtölj eller lägga sig i sovrummet. Ha en kall eller varm drink redo, rätta till hans kudde och erbjud dig att ta av honom skorna. Prata med en mjuk och behaglig röst.
 
10. Var inte frågvis!
Ställ inga frågor om vad han gjort under dagen. Kom ihåg att han är husets herre och alltid gör sitt bästa för att vara rättvis och ärlig. Du har ingen rätt att ifrågasätta honom.Tack för det skrattet, Eva. :-)

Redigerarmiss

Här slarvade redigeraren. Jag tvivlar på att Stefan Holm var inblandad i tillslaget.Inspiration och kreativitet: Arrangerat motiv.

Det vimlar av bloggare som drar i gång den ena fotobloggen efter den andra. Jag hänger på att tag till, men känner samtidigt att gränsen för vad jag mäktar med är nära ...

Hur ska man kunna sluta röka när dom gör så snygga cigarett-tändare?

Fler arrangerade bidrag kan ni se HÄR.

Bildbearbetning

Ibland är det kul att experimentera med bilder. Här drog jag på full kontrast, färgmättnad och skärpa, plus lite dragande i färgreglagen. Sedan fanns det inte mycket kvar av originalbilden.Ungefär så här såg den ursprungliga bilden ut; badsalt i badkar.

Fler speglingar


Det så kallade Sockerslottet i Karlstad speglas i Klarälven.


Liljeholmens t-banestation.
Klippning hos Marie.


Vad är upp, vad är ner?

Fototriss: Spegelbilder.


Jag tog bilden från balkongen en tidig sommarmorgon när fjärden låg spegelblank. Originalbilden är 100x70 cm och håller faktiskt en skaplig kvalitet. En kompis tyckte att jag skulle sälja den till socialdemokraternas pr-avdelning, så kunde dom sedan använda den i valkampanjen med texten: "Med socialdemokraterna mot höger". ;-)


Del av Essingeleden.


Hemma hos Andreas.

Här finns fler spegelbilder


Och ännu fler här.

Syntnostalgi

Under tiden som jag digitaliserat gamla inspelade ljud, inser jag än en gång att mitt musikskapande har hamnat i bakvatten till förmån för text och bild i olika former. Det börjar kännas lite tomt. Jag har tänkt tillbaka på hur det hela började, på hur musiken kom in i mitt liv. Det är en lång historia, jag skulle vilja skriva ner den – men det skulle ta för lång tid.

I går funderade jag lite över alla musikprylar jag köpt och brukat under årens lopp, från den första gitarren i slutet av 1950-talet till mjukvaruprogrammet Reason för några år sedan. En del grejer har jag kvar, annat har jag sålt eller givit bort till unga musikentusiaster. Jag gick ut på nätet för att söka bilder som visar en del av de apparater och program jag använt mig av. Så många minnen finns förknippade med alla dessa ting. En smula slumpartat fogade jag samman en del av materialet till ett litet bildspel. Jag la in en musikstump som jag totade ihop någon gång på 90-talet i det trevliga, interaktiva sequencer-programmet M. Så här blev det:


Syntnostalgi from Bosse on Vimeo.

Fredag den 13:e

Dags att vara vidskepliga?

"Det är aldrig roligt att tala med korkade människor!"

Jag fick en länk från Lasse i anslutning till mitt förra inlägg om min kontakt med Glocalnet. Länken leder till en sorglig/rolig/absurd (välj den beteckning du tycker bäst återger innehållet) konversation som lagts ut på YouTube. Här följer det skruvade samtalet:Hehe, tack för det, Lasse!

Glocalnet igen.

För en tid sedan gjorde jag ett inlägg som handlade om min kontakt med företaget Glocalnet. Om någon mot förmodan vill läsa det så finns det här. Avslutningen på min text löd:

Jag anar vad som kommer att ske, nämligen att det här bondfångarföretaget kommer att skicka en ny räkning, nu med en adderad förseningsavgift och hot om indrivning från något inkassoföretag och i förlängningen kronofogde och hela baletten. Vi får väl se ...

Det visade sig dessvärre att min förmodan var korrekt. I går, som ett brev på posten, anlände Glocalnets fortsatta krav:Mitt svar:

Till Glocalnet Scandinavia AB

Jag blev uppringd av en av era telefonförsäljare och övertalad att köpa ett mobilabonnemang. Försäljaren betonade att jag hade rätt att ångra mig inom en 14-dagarsperiod. Detta var också vad jag gjorde. Kuvert från Glocalnet returnerades oöppnade inom den föreskrivna ångertiden. På baksidan skrev jag att jag utnyttjade min ångertid och inte önskade något abonnemang. En tid senare fick jag en faktura från Glocalnet. Jag tog då kontakt med er kundtjänst och förklarade att jag inte är kund hos er och att jag bestrider er faktura. Nu har jag fått en betalningspåminnelse från Glocalnet med hot om inkassokrav i fall jag inte betalar för en tjänst jag aldrig utnyttjat. Detta förfaringssätt kan jag naturligtvis inte acceptera.

Jag uppmanar er att omedelbart ta bort mig ur ert kundregister och annullera ert ekonomiska krav. Jag förväntar mig en skriftlig bekräftelse på att så har skett.


Så nu är karusellen i gång. Missa inte den spännande fortsättningen.
;-)

Varför talar dom så konstigt i Radioteatern?

Förr lyssnade jag ofta på Radioteaterns föreställningar i P1, numera sker det ganska sällan. Det händer att jag slumpartat knäpper på radion och hamnar i en pågående föreställning, men nästan alltid stänger jag av efter en stund, irriterad över någonting i framförandet. Det kan vara något i manuset, i skådespeleriet, i påkletade musikinslag, regin eller något annat som stöter bort mig. Men det händer fortfarande att jag lyssnar mig igenom en hel föreställning.

I den följande sketchen från ett Hemma hos-program från 1970-talet träffar Janne Forssell och Kjell Alinge mitt i prick när de driver med en viss typ av radioteater-dialog.
Janne & Kjell

Favorit i reprisJag är sugen på att ljudsätta den här animationen. Så många ljud ... :-)

Jag vaknar tolv på natten ...

... och inser att jag inte kommer att somna om i första taget. Ligger kvar i sängen någon timme och lyssnar på P1, Tendens och Plånboken bland annat. Vid ett-tiden kliver jag ur sängen, brygger en kopp kaffe och upptäcker att det bara finns en cigarett kvar i paketet. Här ute i förorten kan man inte köpa cigaretter på nätterna, annat var det när jag bodde i innerstan, där fanns två nattöppna 7Eleven-butiker inom fem minuters gångavstånd. Men det utgör inget skäl att flytta tillbaka till innerstadsträngseln.

Jag gillar nätterna då det är tyst och lugnt. En bra tid för att samla tankarna, vilket ändå inte är så lätt. Som så ofta placerar jag mig vid datorn även denna natt. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra. Skriva nattbok bara för mig själv? Försöka kliva in i romanfiktionen? Börja skriva på brevet till Glocalnet? Besvara några mail? Fortsätta föra över gamla ljudinspelningar från dat-bandspelaren till datorn? Fortsätta att jobba med att få till en struktur i mapp- och filkaoset i datorn? Backa upp filer från den interna hårddisken till någon av de externa? Läsa i manualen till den mobiltelefon som jag nyss fått överta från Alessandro? Den lilla handboken har 216 sidor – och jag har tyvärr ett motstånd mot att läsa handböcker. Mobilen ger just nu ifrån sig en ljudsignal varannan minut, jag har ingen aning om vad den betyder. Hinner se att det kommer upp ett textmeddelande på displayen, men det försvinner inom en halv sekund, så jag hinner aldrig läsa det. Nu hann jag: "Batteri lågt", stod det.

I stället för att göra något av allt det där som jag rabblade upp nyss, ger jag mig ut på nätet och lägger in några bilder i bloggen.

På tal om ingenting.

Jag var inne i stan en kväll för några veckor sedan. Från Söder Mälarstrand såg jag Stadshuset spegla sig i Riddarfjärden. Min bild återger inte hur vackert det var.Siris teckning

Siri har rakat skallen och gjort en väldigt snygg teckning.


Siris teckning


En variant

Vintern släpper inte greppet.

Musikfoto: Kvinnlig favorit.

Via Eriks blogg upptäckte jag alldeles nyss den här intressanta bloggen, Musikfoto. Vilken glädjande upptäckt! Tack till rajson som skapat den. Det är min övertygelse att den kommer att växa kraftigt, att många kommer att sända bidrag hit. Musik, foto, text, video – vad mer kan man önska? Jag är ännu inte riktigt på det klara med reglerna här, undrar lite över det där med det kompletterande fotot? Jag förmodar att det ska vara egenfotograferat, men ska det på något vis också anknyta till den favorit man valt? Eller räcker det med att bilden har musikanknytning? När jag tittar på de redan insända bidragen får jag ibland uppfattningen att man kan skicka in ungefär vilken bild som helst.

Jag föll direkt för veckans tema: Kvinnlig favorit. Det första namnet som trädde fram i min hjärna kom från hjärtat: RADKA TONEFF !Radka Toneff var en norsk sångerska med bulgariskt påbrå. Hon levde 1952–1982. Endast 30 år ung tog hon sitt liv. Via Google finner man en hel del info om henne (cirka 114 000 träffar), det finns flera videor på YouTube och hon kan avlyssnas också på MySpace.

Sången på den video som finns här ovan, The moon is a harsh mistress (komponerad av Jimmy Webb), är utgiven på den fina CD-n Fairy tales, där hon ackompanjeras av den svenska pianisten Steve Dobrogosz; en musikant som kompat ett stort antal sångerskor genom åren.

Credit till jonasjar som komponerat den snygga videon här ovan.Det var tur för mig att Radka Toneffs namn dök upp så spontant, för lite senare började namnen på en hel mängd kvinnliga favoriter att göra sig påminda, som till exempel sångerskan Cesaria Evora från Cap Verde, fado-sångerskan Cristina Branco från Portugal, jazzsångerskan Billie Holiday och många många fler.


The moon is a harsh mistress

Här kan du se och lyssna till vad några andra valt att bidra med:Måndag morgon klockan sju

Nyss gled Östanvik förbi i det nu nästan isfria vattnet.Häromdagen bildade isflaken märkliga mönster på fjärden.
8 mars


Bach, Contrapunctus 9, Art of Fugue (Kunst der Fuge)


Australien - no way!


Jag fann den här bilden på Lailas blogg. Där finns ytterligare några bilder som förklarar varför den här krossade toalettstolen ser ut som den gör. Jag rekommenderar ett besök, garanterat läskigt.

Blommor

Även en vissnande bukett är vacker.Tre

Dom säger att rökning är som ett långsamt självmord, men jag har ingen brådska.

---

Jag fruktar att fastighetsbolagets störningsjour vilken minut som helst kan beordra mig att stänga av tinnitusen.

---

Jag är inte dum i huvudet – jag har bara lite otur när jag tänker. (Pia Johansson i "På minuten", P1.)

Tisdagstema: Spår.Fler spår finner du här.

Fighten kan börja!

Sonen har skaffat en Mac!
Pappa är glad!
:-)


Han lovar att jag ska få det hett om öronen ute på nätet.
=:-)


Sparta och Sverige

Mina depressioner har ... jag var på väg att skriva att de alltid har gått över, men så blev jag osäker. Och det blev alldeles tyst i huvudet – i väntan på nya ord.

Jag försöker hitta ett spår, ett tema att hålla mig till, men tankarna flaxar omkring lite hur de vill. Egentligen försökte jag hitta tillbaka till några fragmentariska funderingar jag hade för en ungefär en halvtimme sedan, de handlade om en gammal grekisk berättelse om en yngling som hade en vargunge – eller om det var en rävunge? – under skjortan. Det där lilla djuret åt sig in i hans mage medan han förde ett samtal med någon, men "den tappre unge mannen" visade inte med en min sin smärta. Jag tror han stod där och dog bara för att det var förbjudet att visa smärta i den kultur han levde i. Antagligen var han från Sparta. Och antagligen var det min historielärare i realskolan som drog den där storyn för oss barn. (Jag finner en illa skriven text via Google som i sak beskriver vad jag minns av berättelsen.)

Jaha, och …?

Tja, från Sparta snurrade associationerna vidare till Grekland och antiken, och jag minns hur den perioden tröskades igenom grundligt, först i realskolan, sedan i folkhögskolan, sedan i gymnasiet. Jag blev fullkomligt uttråkad av Iliaden och Odysséen. Däremot fann jag ett visst nöje i att läsa de gamla grekiska filosoferna.

Jaha, och ...?

Uppriktigt sagt, i dag skriver jag bara för att fylla ut tiden, för att jag har tråkigt, för att romanen håller på att gå åt helvete för femtioelfte gången, för att livet känns ganska meningslöst – men det är ju sånt man inte får säga eller skriva. Omgivningen kan bli irriterad och kanske orolig om man uttrycker sig så där. Hur mycket det än värker i kroppen och själen så förväntas man hålla sin käft stängd.

Och plötsligt ser jag likheten mellan det antika Sparta och det nutida Sverige.

RSS 2.0