Naudo, gitarrist
Hittade en avspänd gitarrist på YouTube, Naudo, en musikant med många låtar på repertoaren. Så här presenterar han sig:
"I began to play guitar at five years age. Belong to a family of musicians, but never went to any school or music conservatory. So I'm autodidact. I learned to play guitar jamming with other musicians, and went digesting all musical styles.
I was working with various musician groups in Recife, Bahia and Rio de Janeiro (Brasil), recording the album "Vento Norte" with the group Karetas, which was No. 1 in sales in 1982 Brasil.
In 1989, I decided cross over the Atlantic Ocean with my brother, also musician. And we worked in Lisbon for two years, dedicated to the Afro-Brazilian music.
In 1992 I made a tour for Spain with the orchestra Linea Continua participating in the "Autum Jazz" of Zamora (Castilla), where I was acting with saxophonist Quique Macias.
Since 1993 I'm living on Tenerife Island where I work playing in jazz clubs, hotels and cultural centers and participating as a guitarist in recordings from several artists. In 2002 recorded a CD entitled "Alone with my guitar".
And actuality I also take part of the band Madeira Choro with other Spanish musicians dedicated to the Brazilian music.
My guitar is an semi-acoustic electric Alhambra."
Här en länk till en av hans playlists:
http://www.youtube.com/view_play_list?p=8618C85167683BBD
Det fantastiska huset i Ramat Gan/Tel Aviv
Om du tappar vanten uti skogen ...
Den här tappade vanten hänger i ett träd på Rävudden vid Vinterviken i Stockholm. När jag såg den kom jag att tänka på Beppe Wolgers text Okända djur, tonsatt av Olle Adolphson. Nyss sökte jag texten på Google, fann den och saxar här några rader:
så ser du säkert aldrig den som tog’en.
Ett litet djur bygger bo ini tummen.
I ur och skur bor han där, heter lummen.
Och lummen äter snart upp hela vanten.
Blir utan bostad sen frampå vårkanten."
Men innan jag fann texten hamnade jag via Google på en kul blogg, Tappade vantar. http://tappadevantar.blogg.se/
Det visade sig vara en blogg med säte i min gamla barn- och ungdomsstad Karlstad. Självklart skickade jag min bild dit också.
Elisabeth Ahlström på Galleri Bibb
Att Elisabeths bilder är omtyckta visas kanske bäst av att nästan alla är sålda.
För 44 år sedan.
För 50 år sedan.
China Forbes och Pink Martini
China Forbes
China Forbes med Pink Martini
China Forbes hemsida: http://www.chinaforbes.com/
Maskrosor, maskrosor ...
Okej, jag vet, det blev många bilder. Men många maskrosor kräver många bilder.
En bild från Jaffa
Lite info om bilden och tillfället när den togs:
Jag befann mig i Jaffa, strax söder om Tel Aviv, tillsammans med vännen Josef som visade mig runt där. Han hade bott där i flera år, så han kände väl till platsen. I Jaffa bor många israeliska araber, och i samband med giftermål sker fotografering, där som här. Det var en sådan fotografering jag blev vittne till. Jag tog en serie bilder och den här blev jag mest nöjd med.
Oud (ud), ett underbart instrument.
Nayas skratt
European show contest.
Att länder numera kan köpa sig en direktplats i tävlingens final har inte heller mycket med sång och musik att göra. England, Frankrike och Tyskland (kanske något mer land?) hade tydligen sponsrat tävlingen med så mycket slantar att de kunde kliva rakt in i finalfältet.
Men lite kul var det att än en gång se den före detta abetskamraten Svante Stockselius från Expressen sitta på toppen av hela företaget. Han var en vänlig, begåvad och ambitiös person redan som reporter. Men det hjälps inte – det här var nog sista gången jag tittade på spektaklet.
Syrener, syrener ...
Sisyfosarbete.
Jag försvinner ett tag.
Nu ska det göras backup på de filer jag inte vill förlora vid den kommande formatteringen av den interna hårddisken, det kommer att ta ett tag. Sedan ska disken partitioneras och därefter ska tre olika versioner av operativsystemet installeras. Önska mig lycka till.
Jag kommer fortfarande ut på nätet men har alltså inte möjlighet att vare sig sända eller ta emot post på min ordinarie e-postadress. Så länge datorn funkar kan jag dock använda [email protected]
Ha det gott så länge!
:-) trots allt
PS: Sådana här meddelanden hatar jag. Här passar de faktiskt rätt bra, de sorgliga bildramar som blogg.se erbjuder.
Lars Gullin (1928–1976)
Jag var i 12-årsåldern när jag första gången hörde ljud och toner från Lars Gullins barytonsaxofon. Det var "hippa" (fest) inne hos Ingemar i hörnet John Ericssonsgatan–Värmlandsgatan i Karlstad i början av 50-talet. Vi som var för små för att få vara med bland de stora barnen på hippan, stod utanför huset och lyssnade på musiken som spelades där inne på partajet. Den enda låt jag minns från dessa tillfällen är "Top Hat" med Lars Gullins kvintett. Ett par år senare, 1954 tror jag det var, fick Lars Gullin OrkesterJournalens "Gyllene skiva" för årets bästa svenska jazzinspelning, "Danny's dream", den låt som ackompanjerar mitt lilla bildspel, dock i en annan version än den ursprungliga utgåvan. Samma år valdes han av den amerikanska jazztidskriften Downbeat till bästa utländska barytonsaxofonist. (Redan då fanns det alltså folk som skapade tävlingar inom musiken.) De utnämningarna betydde naturligtvis mycket för Lars Gullins fortsatta karriär.
Om denne saxofonist, pianist och kompositör har det redan skrivits mycket. En sökning på hans namn gav 38600 träffar på Google. Jag tänker inte fördjupa mig i hans intressanta och delvis tragiska liv här. Jag nöjer mig med att konstatera att nu finns Lasse med på YouTube också.
Robert Schumanns Arabeske opus 18
9000 bilder på 9 minuter
Bildkvalitén är skral, men för hastighetens skull gick det inte att använda högupplösta bilder. Grundversionen uppgick ändå till bortåt 800 MB. Maximalt tar YouTube emot videor upp till 100 MB, så det blev att konvertera ner det hela kraftigt. Tempot mattas mot slutet av bildspelet beroende på att min dator fick krupp.
Gör ett experiment, se hela serien (om du orkar ;-), slut sedan ögonen och se om några bilder fastnat i hjärnan. Kommentarer emottages gärna.
Det här är inte en pipa.
En fin tavla skapad av rostat bröd (Magritte måste ha skrattat där uppe i konstnärshimlen ;-)) Bild: Erik Kling http://erik56.blogg.se/
Eriks bild från Quarnevalen, som gick av stapeln förra veckan, fick även mig att minnas René Magrittes målning.
Någon bättre vetande översatte texten åt mig, ungefär "Detta är inte en pipa". Jag minns att de orden förbryllade mig en aning. Om det inte är en pipa, vad är det då? tänkte jag konfunderat. Dessbättre fanns det mer konstbevandrade i min omgivning, någon förklarade för mig att det var en bild av en pipa. Jag tror att den iakttagelsen på något sätt har påverkat mitt sätt att uppfatta konst, men jag kan inte riktigt förklara på vilket sätt ...
Familjen Bra och lite om den gosigmysiga bloggvärlden.
Jag har surfat runt lite i bloggvärlden och slagits av hur gosigt och mysigt det verkar vara på många håll. Inte överallt, men ändå påfallande ofta. Det verkar som om alla lite mörkare sidor av tillvaron är portförbjudna; allt ska vara trevligt och positivt, annars får det inte vara med i texter och bilder. (Min egen blogg utgör inget större undantag, jag drar mig också för att skriva om livets jävligheter.) Alldeles osökt kommer jag att tänka på Joakim Pirinens teaterpjäs Familjen Bra. Jag har tyvärr inte sett den föreställningen, men jag har boken. Via Google kan man finna en hel del info om Pirinens lilla bok, och jag väljer här att citera en av texterna därifrån, författaren är tyvärr inte nämnd:
'Joakim Pirinens bok Familjen Bra handlar om världens konstigaste familj – nämligen familjen som helt och hållet saknar problem. Det är givetvis ett rent experiment från Pirinens sida, han har satt sig i sinnet att berätta om en familj som är alltigenom lycklig, som saknar alla normala friktioner, och resultatet blir mycket underligt – man tror inte för en sekund att detta kan vara möjligt.
Boken består dels av två pjäser om familjen Bra, den genomgulliga familjen, där alla är så trevliga mot varann att man som läsare blir alldeles snurrig i huvet, man börjar misstänkliggöra själva begreppet trevlig, detta kan inte vara nyttigt, tänker man, hädanefter tror jag inte på nån som säjer nåt trevligt till nån. Man är ju van vid att teater bara handlar om elakhet, ta t ex Lars Norén, systemet i hans pjäser är att alla är elaka mot alla hela tiden, och det har vi av tradition lärt oss att betrakta som SANN teater, inzoomningen och magnifieringen av det svarta/beska/bittra i livet har av tradition kommit att betraktas som realistisk och äkta verklighetsteater. Men Pirinen gör programmatiskt tvärtom! Han zoomar in gulligheten i stället, det vänliga-rara-snälla, och som betraktare reagerar man nästan aggressivt, så här får det inte vara! Det här är inte verkligt!
Familjen Bra är alltigenom lyckad och välartad, alltigenom god och trivselfull, för varje replik överträffas präktigheten ytterligare ett snäpp. I Familjen Bra förstÅÅÅr man varann, man förstår ALLT, man diskuterar, man lyssnar, man skisserar lösningar till alla världsproblem med hjälp av outsinligt flödande tolerans och välvilja. Det är så överdådigt att åskådaren till slut storknar och går i däck, precis som när man ser Norén, fast av motsatt anledning.'
Jag vill gärna citera den första scenen ur Familjen Bra med några avfotograferade sidor. Klicka på miniatyrbilerna så kommer texterna upp i läsbart format. Mycke' nöje tillsammans med en familj som får representera den mysgosiga delen av bloggvärlden.
PS: Jag har haft lite problem när jag försökt öppna miniatyrbilderna. Om någon annan har samma problem vore jag tacksam för en kommentar om det, så att jag kan reklamera hos blogg.se.
Hej då, Kalle.
Minimalism
Eyes in the night
Vacker kväll
BIG BANG
Animation: James
http://www.myspace.com/jamesjonesmorris
Musik: Santa Dog
http://www.myspace.com/santadoguk
Senaste nytt:
SMS ...
Tja, varför skulle det inte kunna snöa i Övertorneå i maj, när det har snöat i södra Sverige på midsommarafton?
(Notera den antika mobilen, överlåten av sonen som väl haft ett halvdussin modeller sedan den här klassikern.)
Animation av Alan Becker
Duvor
Okej då, det är inte filmens originaljud som hörs, men det är i alla fall ljudet från en ringduva - plus en del annat oväsen. ;-)
Krutgumma
Quarnevalen 2008
http://www.youtube.com/results?search_query=quarnevalen&search_sort=video_date_uploaded
Det verkar ha varit ännu fler fantastiska och fantasifulla skaplser i år än någonsin tidigare. Här en video som kan ge oss som inte var där en uppfattning om hur det glada spektaklet tog sig ut:
Är vintern över nu?
Klipporna och gräsplättarna nedanför är fyllda med solhungriga och lättklädda människor. Några modiga badar redan, trots att vattentemperaturen knappast kan vara mer än 13–14 grader. På fjärden vimlar det av båtar. Det fläktar milt och det här är helt enkelt en perfekt dag. (Då bortser jag från det desperata läget i Burma och andra sorgligheter.)
Intill mig fortsätter mitt almträd att växa. Jag vet inte hur många år som gått sedan det lilla almfröet beslöt sig för att slå rot i min blomlåda på loftgången på Söder. Kanske är det sex sju år sedan. (Någon som vet när och hur man beskär en alm?)
Pixelmator
Quarnevalen igen.
Som vanligt när stillbilder och/eller film måste gå igenom inte mindre än tre konverteringsprocesser, går det ut över den slutliga kvalité som resultatet får på YouTube. Det är trist, men tyvärr har jag inte funnit något sätt att kringgå otrevligheterna.
Blackbird singing in the day of life.
Om någon undrar över inläggets rubrik, så är det en travesti på en del av en Beatles-text.
Till slut fann jag den lilla skönsångaren i sökaren, men med största zoomen inställd blev det en riktigt dålig bild.
Promenaden fortsatte ...
Working hard
Pink Floyd The Wall LIVE at Berlin
Jag vill ju inte vara sämre, så här följer ett nummer från en Berlin-konsert 1990 med The Best Group of them all:
Erik kommer kanske att rätta rubriken på inlägget, den borde förmodligen vara 'Roger Waters live' - eller?
Vaknade sex ...
Livsnjutaren Sotis (kolla ögat).
Superkranen Karl-Alfred är på plats i Liljeholmens storbygge.
Ingen arbetsplats för den som lätt får svindel.
Det är tveksamt om det blir något svanpar i boet vid Trekanten i år. Jag har bara sett en svan i sjön.
En promenad till Konsum ...
Sotis myser i eftermiddagssolen.
Testade lite olika inställningar i kamerans vitbalans, därav de skiftande färgerna i bilderna.
Och på galleri Bibb hänger en vacker målning.
En läcker video
Jag tar mig friheten att lägga ut den här också. Titta noga på bilderna och fundera lite över hur sjutton man gör en sådan video.
Personlig kamerahistoria
Ungefär så här såg familjens kamera ut en bra bit in på 1950-talet. Tolv bilder rymdes på en film, negativens storlek var 6x9 cm. Endast svartvita bilder gick att få.
Min första egna kamera, en Dacora 1, en så kallad bälgkamera köpt 1958 för 75 kronor. Även där var det 12 bilder på en film, negativets storlek 6x6 cm. Kameran fungerar fortfarande, men antagligen är det svårt eller omöjligt att hitta film till den.
1967 köpte jag en systemkamera, Minolta SRT-101, på avbetalning. Då hade jag allvarliga tankar på att utbilda mig till fotograf. Tyvärr klarade jag inte avbetalningarna, så efter några månader överlät jag kameran och betalningen till en kompis.
Sedan blev det ingen kamera förrän 2004, en liten digital Pentax Optio 750Z. Tillsammans med den trivs jag ganska bra.
Svenska jordgubbar i april.
Hörde en intressant radiointervju ...
Vetenskapsradion Historia i P1 den 1 maj 13.20, repris 3 maj 19.35 samt 7 maj 01.15
För första gången på drygt tre decennier kommer nu en svensk biografi om Adolf Hitler. Författaren och historikern Bengt Liljegren försöker i sin aktuella bok måla upp en ny bild av Tysklands rikskansler och hitta förklaringar till Hitlers extrema personlighet.
- Han är som Doktor Jekyll och Mr Hyde, säger Bengt Liljegren, ena stunden trevlig och belevad och andra stunden kallblodig, galen och tyrannisk.
Inte minst i Adolf Hitlers barndom har Bengt Liljegren hittat nya svar på frågor om Hitler som person.
- Man har alltid menat att Adolf Hitlers pappa spelade en stor roll för Adolfs utveckling, men jag menar att det snarare var hans mamma som var viktig. Det var hon som gav Adolf Hitler ett abnormt självförtroende och förvriden självbild, berättar Bengt Liljegren.
I Vetenskapsradion Historia hör vi om Bengt Liljegrens nya bild av Hitler, om myten om hans judiska påbrå och om Hitlers icke-existerande sexliv.
Dessutom får vi veta varför det behövs ytterligare en biografi om denne man, en av världens mest omskrivna.
I programmet uppmärksammar vi också 25-årsjubileet av den så kallade ”Hitlers dagbok”. För 10 miljoner D-mark köpte den tyska tidningen Stern 62 volymer, som tillsammans påstods utgöra Adolf Hitlers samlade dagboksanteckningar. Kort därefter visade det sig att dagböckerna var en bluff – ett bedrägeri som fick enorm uppmärksamhet världen över.
Programledare är Tobias Svanelid.
Det var inte mitt fel.
Dagen efter var det bara att inse att glassen krävt sin tribut.
Nils, en hedersman.
Gifter
Lika förbannat sitter jag nu här och inhalerar de dödsbringande toxiderna. Det imbecilla begäret tenderar att övervinna det lilla som finns kvar av förnuftigt beteende.