Groucho Marx

Surfade runt lite på måfå och hamnade i en text som handlade om Groucho Marx. Den var välskriven och rolig, så jag läste vidare på den blogg där jag hamnat:

Världshistoriens 101 bästa judar.


Jag tog kontakt med blogginnehavaren och frågade om jag fick citera Groucho Marx-texten på min blogg, och det mötte inga hinder. Så här är den:

"För att kunna hävda sig här i världen måste man antingen vara bra på att slåss eller bra på att snacka. Detta är en universell sanning för oss män, och i generationer har den förts vidare från far till son. Alkoholen finns som räddning för den som inte lyckas särskilt bra på något av dessa områden. Den plockar nämligen raskt fram våldsamheten och/eller pratsamheten i de flesta av oss, och leder kanske till att vi slipper gå ensamma från krogen. Om inte ens alkoholen fungerar är man dock i riktig knipa – då återstår inget annat än att dra sig tillbaka från omvärlden och titta på filmer om män som kan bättre.

Och visst har det blivit mycket våldsfilm och bröderna Marx i mina dagar. I Marxfilmerna får vi stifta bekantskap med tre roliga killar (och ibland en tråkig också) som tar sig an världen med anarkistiska upptåg och fräcka skämt. Chico har sannerligen talets gåva och Harpo är visserligen stum, men å andra sidan ganska bra på att slåss, om man nu kan anklaga hans pajaskonster för att vara våld. Ledaren, och gruppens komiska geni, är dock Groucho Marx – de verbala förolämpningarnas mästare! Med beundransvärd energi tar han sig an kvinnorna, och ingen kan beskylla honom för att bara gå på kvinnornas yttre. Nej, för Groucho är det insidan som räknas. Insidan på deras plånböcker vill säga. "Kvinnorna" innebär allt som oftast Margaret Dumont, en koloss till dam som i all sin uppblåsthet är närmast barnsligt enkel att driva med. Som tur är hindrar en viss dumhet henne från att förstå merparten av Grouchos elakheter. Nedan följer några exempel på de oförskämdheter den stackars kvinnan fått stå ut med:

Mitt under Fyra fula fiskars slutstrid utbrister Groucho: "Remember men, we're fighting for this woman's honour; which is probably more than she ever did."

Eller den här hejdlösa dialogen från samma film:
Groucho: "Not that I care, but where is you husband?"
Dumont: "Why, he's dead."
Groucho: "I bet he's just using that as an excuse."
Dumont: "I was with him to the very end."
Groucho: "No wonder he passed away."
Dumont: "I held him in my arms and kissed him."
Groucho: "Oh, I see, then it was murder. Will you marry me? Did he leave you any money? Answer the second question first."

(Dialogen finns i videon längst ned på den här sidan.)

Tänk att vara som Groucho! Sprida snygga dissningar till höger och vänster på krogen, i stället för att stå och stamma med ett krampaktigt grepp runt ölglaset. En obrydd vagabond som bollar med rika kvinnor och med en dräpande replik kan sänka manliga konkurrenter på nolltid. Det finns naturligtvis ingen som kan bete sig så som Groucho gör i filmerna och komma undan med det, men visst verkar han ha varit en obotligt charmerande skämtare även i verkligheten. En klassiker (som tydligen inte ska vara sann, precis som alla klassiska historier) är när han intervjuade en kvinna som hade väldigt många barn. När Groucho frågade hur det kom sig, svarade hon: "I love my husband", varpå Groucho replikerade "I love my cigar, but I take it out once in a while." Eller när han låg på sin dödsbädd: "Die, my dear? Why that's the last thing I'll do!"

Jag tror att Grouchos marxism i lika hög grad som Karls är en utopi. Det går inte att alltid fälla giftiga oneliners som svar på allt, man kan inte vinna alla kvinnors hjärtan med oförskämdheter, och en påmålad mustasch och anarkistisk oberäknelighet är inte det bästa framgångsreceptet. Både Karl och Grouchos världar är drömvärldar. Det råder dock ingen tvekan om vilken värld som är roligast.

Mest känd för: Spelade tillsammans med sina bröder in en mängd komiskt surrealistiska filmer, t. ex. Fyra fula fiskar och En galakväll på operan. En mästare på kvicka och fräcka kommentarer."
Ett litet smakprov på Grouchos oförskämdheter:YouTube finns ett stort utbud av bröderna Marx' sketcher. Den här länken leder till en del av dem.

Kommentarer
Postat av: ElStiffo

Nä! det går illa om man försöker vara rolig...

2009-06-25 @ 08:00:58
URL: http://elstiffo.blogg.se/
Postat av: ElStiffo

PS Jag vill bara leva i en drömvärld!

2009-06-25 @ 19:26:06
URL: http://elstiffo.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0